Vintagemessuille on hyvä varata runsaasti aikaa, sillä aarteiden penkaaminen ja asiaankuuluva tinkiminen ottaa aikansa; varsinkin jos näytteilleasettajia on lähes 90, kuten Kaapelitehtaalla tänä lokakuisena viikonloppuna oli.

Tämänkaltaiset tapahtumat mahdollistavat hauskojen ja hyödyllisten löytöjen tekemisen – kätevästi, yhden katon alta. Jollet tiedä tarkalleen mitä etsit, kannattaa heittäytyä virran vietäväksi.

Valokuvatessani messuantia altistin itseni visuaalisten ärsykkeiden tulvalle ja räpsin kuvia turhia miettimättä, asioista mitkä miellyttivät silmääni. Kuvia selaillessani huomasin, että niistä löytyi yhdistäviä tekijöitä, joita kasaamalla sain teemoja – matkailu, 50 & 60-luvun värit, kattaukset ja tuolien muotokieli.

Globe Trotter

Kuinka moni meistä onkaan sulkenut silmät, pyöräyttänyt karttapalloa ja valinnut matkakohteen sormen tökkäyksellä?

Usealla meistä on pisara Matkailijan verta suonissaan ja usein ikimuistoisista reissuista halutaan jättää myös fyysinen jälki. Pääosa turistirysän T-paidoista päätyy pölyräteiksi, mutta mielenkiintoiset sisustusesineet jatkavat elämää, vaikkeivat ne samassa perheessä pysyisivätkään. Kaikilla meistä ei tietenkään ole mahdollisuutta matkailuun, mutta monella on haave ”kerran elämässä”-reissuun tai kiinnostus muun maailman kulttuuriin – näitä haaveita on helppo ruokkia tyyliin sopivilla esineillä.

Tästä upeasta nahkapäällysteisestä pöydästä tulee auttamatta mieleen elokuva ”Minun Afrikkani”. Kyllä tämän äärellä kaukokaipuu helpottaa.

Nämä ikuisesti uiskentelevat akvaariokalat edustavat hauskaa, mutta hienostuneesti toteutettua 50-luvun jetset-kauden matkamuistoa, joka on toiminut paperipainona. Tämä on toiminut esikuvana miljoonille huonolaatuisille ja halvoille kopioille eli kitschille. Materiaalina on lucite eli akryylilasi, alkuperä viittaa Amerikan suuntaan ja muoto on abstraktin geometrinen. Ikäväkseni myyjä ei ollut aamulla vielä saapunut myyntipaikalle, joten taustatietojen kysely jäi haaveeksi.

Haaveilevan halpismatkailijan fiilistelykamaa – näillä pääsee hyvin tunnelmaan matkailuviiruksen iskiessä.

Perusvärit 50- ja 60-luvun tyyliin

Syytän syksyn harmautta siitä, että olen poiminut kerta toisensa jälkeen iloisia värejä kuviini. Sama idea kai oli sotien jälkeisellä perusvärien käytöllä – uskon, että aikalaisilla oli tarve nauttia elämästä, unohtaa sotavuosien kauheudet ja ainainen harmaus. ”Back to 50’s” mielletään usein hauskanpidon aikakaudeksi –ajaksi, jolloin kaikilla tuntui olevan hauskaa.

Muotoilu oli kokeilevaa, usein varsin hulluttelevaakin. Teknologia pääsi kehittymään, keksittiin uusia materiaaleja ja 60-luvun lopulla ihminen käveli ensimmäisen kerran kuussa. ”Iso harppaus ihmiskunnalle”, sanoi eräs viisas mies tuosta tapahtumasta. Ehkä tuota lausetta voisi käyttää kuvaamaan 50-ja 60-luvujen kehitystä yleisesti.

3-haarainen ns.tripod-valaisin on puhtaasti 50-luvun tuote. Siinä on muistutus avaruusajasta ja siihen voi rinnastaa avainsanoja ”space age, ”sputnik” tai ”atomic”.

Yksityiskohta tarjottimesta, johon kiteytyy aiemmin mainitsemani ilonpito. Ihmisillä oli tarve kokoontua pitämään hauskaa ja seurapelit olivat mitä parhain ajanviettotapa.

”Ericofon” oli ruotsalaisyhtiö Ericssonin hittituote vuodelta 1955. Siinä on jotain alkukantaisen samaa kuin nykyajan mobiililaitteissa, vai olenko väärässä? Kuvan puhelin lienee ollut elinkaarensa loppuvaiheilla, joten edellinen omistaja on antanut sille uuden elämän valaisimen muodossa.

Sodan jälkeen elämäniloa ja vitamiineja oli vihdoinkin tarjolla. Vitamiineista viis – tämä vanha mainos saa ainakin minut hymyilemään.

Lady Coffee-purkkeja oli saatavilla 60-luvun alussa, mutta mielestäni purkin kuvitus kertoo keski-eurooppalaisesta kahvilakulttuurista 50-luvulla. Ei ihme, että suomalaisten kahvinkulutus on tänään huippuluokkaa, kun tarjolla on ollut näin hauskoja kahvipurkkeja!

Syksyisiin kattauksiin

Matkailua koskevassa tekstissä mainitsin uiskentelevat kalat, palataan niihin, tällä kertaa kattauksen merkeissä.

Puhuin aiemmin värien tärkeydestä, mutta nyt on vuorossa materiaalit. Me suomalaiset pidämme omista, helposti käsillä olevista ja edullisista materiaaleista, mikä on hyvin ymmärrettävää. Vaikka luonnonmateriaalit ovat pääosin suhteellisen neutraaleja, niiden eri variaatioita on helppo yhdistellä ja ns.värittää kokonaisuus erilaisilla struktuureilla. Yhdistelmä on yksinkertaisen viehättävä.

Skandinaavinen kombinaatio toimii – ruostumaton teräs, tuohi, lasi, koivu, teak. Jos kävelet Stockmannille tänään, voit törmätä lähes vastaavaan – ottaisitko sinä alkuperäisen vai uuden?

Kalatarjotin vai leikkuulauta? Itse en tätä Arabian keraamista tarjoilulautaa leikkaamiseen käyttäisi, mielestäni se on liian kaunis moiseen. Ja toisekseen, se tärvelee astian sekä veitsen.

Edellinen teksti pätee myös tähän – kaunista puupintaa ei kannata pilata veitsen jäljillä, muttei myöskään säästää kaapissa tulevia sukupolvia varten. Ruoka maistuu paremmalta kauniisti katettuna!

On Octoberfestin eli sadonkorjuun aika, joten näissä päärynmuotoisissa servettipidikkeissä on sesonkituotteen makua.

Tuolien muotokieli

Kierroksen viimeisenä otantana keräsin kuvakokoelman huonekaluista, tarkemmin sanottuna tuoleista. Ihmisellä ei ole koskaan liikaa tuoleja sanovat ne, jotka ovat näihin kapistuksiin rakastuneet.

Vanha ja kulunut puutuoli muistuttaa koulutuolia, mutta se on huomiota herättävä kolmen muodon yhdistelmä- kolmio, ympyrä ja kaari. Vanerin pinnasta läpikuultavat puunsyyt tekevät siitä kiehtovan yksilön.

Joskus näemme huonekaluista ainoastaan sen funktion eli viran, mitä se toimittaa. Millainen on niiden visuaalinen viesti ja mitä mielleyhtymiä ne tuovat? Seuraavat kommentit ovat omia mielipiteitäni, enkä ole mennyt siihen, mitä suunnittelija mahdollisesti on halunnut alunperin viestittää. Mahdatteko nähdä samoja piirteitä kuin minä? Kommentoi vapaasti, jos aihe kiinnostaa!

En kykene muuttamaan ensimmäistä mielikuvaani tästä Aallon tuolista – sillä on korvat ja silmät…

Olof Ottelinin sohva – huulet töröllään. Jos tämä ei kutsu sinua istumaan, niin mikä sitten? Kiva ja ajanmukainen kangasvalinta, joskin minua jää häiritsemään korostuisiko mielleyhtymäni, jos kangas olisi punasävyinen?

KIITOS kaikille meidän osastollamme vierailleille, toivottavasti nautitte messujen annista yhtä paljon kuin me. Järjestelyt Kaapelitehtaalla olivat sujuvat, joten Exponovalle myös oma kumarrus meidän myyjien puolesta.

Jos et ollut itse paikalla ja haluat lisäinfoa jutun tuotteista, voit ottaa meihin yhteyttä hello(AT)popupvintage.fi – myyjien yhteystiedot saattavat löytyä kauttamme!

Jaana