Unioninkatu 20, Helsinki

Ensimmäisistä mainoksista alkaen Bank Antiques onnistui luomaan ylellisen leiman uudelle antiikin, vintagen ja taiteen myyntitapahtumalle.

Vanhan Postipankin tiloissa marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestetty tapahtuma antoi kävijöilleen juuri sitä, mitä lupasi – laatua. Tapahtuma oli anniltaan korkeatasoinen ja visuaalisesti mielenkiintoinen, tähän puoleen oli selvästi panostettu. Onnittelut teille järjestäjäduo, Fiskarsin Antiikkipäivät ry ja Suomen Antiikkikauppiaat ry – tämä on loistava alku uudelle tapahtumalle, jota on selkeästi kaivattu.

Rakennuksena Tapahtumatalo Bank on erinomainen valinta, pankkien kulta-ajan henki välittyy vierailijalle tilan arkkitehtuurin ja siellä käytettyjen materiaalien myötä. Messutarjonnan lisäksi yleisöllä oli siis mahdollisuus nauttia rakennuksen ylellisistä yksityiskohdista, kuten mm. Yrjö Rosolan reliefimäisestä lasiseinästä sisäänkäynnin läheisyydessä. Tapahtumassa vieraillut Lasinkeräilijän blogi kuvaili hienosti tuota kyseistä teosta.   

Bank Antiques kiinnosti myös lehdistön edustajia, mm. Antiikki & Design-lehden blogissa Löytöretkeilijän Paratiisi kuvaili tapahtuman antia hyvin kattavasti ja kertoi poimintojensa mielenkiintoisista yksityiskohdista. Kuvamateriaaliani purkaessa huomasin hauskana yksityiskohtana sen, että monet omista kuvistani oli napattu samoista kohteista. Suosittelenkin lukemaan Katja Weiland-Särmälän blogin, jossa kuvaillaan tarkemmin messujen antia (linkit molempiin blogeihin löytyvät artikkelin lopusta).

Kaj Fyngfeld-Larsenin tanskalaiset tuolit ovat saaneet modernin ilmeen uudelleenverhoilun myötä/ Piijuska Oy

Kuvataiteilija Marjatta Sarasalon figuurimaiset ihmishahmot ja abstrakti värinkäyttö yhdistelmänä tekevät teoksesta mielenkiintoisen/ Via Galleria

 

Tapahtumassa oli noin 60 myyjää, jonka enemmistö edusti valikoimillaan perinteisempää antiikkia ja taidetta, mutta joukossa oli myös kourallinen designiin ja vintageen erikoistuneita myyjiä. Tarjonta sisälsi maailmanluokan klassikkoja designin ja vintagen puolelta, joiden avulla kauppiaat onnistuneesti keräsivät osastoilleen myös selkeästi nuorempaa kävijäkuntaa. Henkilökohtaisesti minulle parasta tapahtuma-antia olikin kerrostuneisuus, samassa tilassa oli tarjolla eri tyylisiä ja ikäisiä aarteita, edustaen niiden parhaimmistoa.

Åke Wasastjernan 1930-luvulla Askolle suunnittelemat ”Minister 185” Art Deco-nojatuolit – maskuliiniset käsinojat viestivät vallasta nimensä mukaisesti.

Helene Schjerfbeckin (vasen alakulma) maalaus miehestä ”Bilisten” vuodelta 1929 muodostaisi harmoonisen kokonaisuuden aiemmin mainitun Askon nojatuolin kanssa/ Wall Street-osasto

 

Golfia kuun pinnalla – anteeksi mitä?

Loppuhuipennukseksi olen poiminut yhden näyttelyn helmistä, sillä uskoisin tämän saavuttavan kiinnostusta harvinaisuudellaan, myös Suomen rajojen ulkopuolella.  Sen tarinassa on yhtäläisyyksiä tämän hetkiseen maailmantilanteeseen ja sattumalta sen aikajana osuu yksiin omani kanssa.

Palaamme siis vuoteen 1971, aikaan jota politiikan saralla kutsuttiin Kylmän Sodan liennytyksen ajaksi, sillä kyseisenä vuonna Kiina hyväksyttiin YK:n jäseneksi. Amerikka ja Neuvostoliitto olivat kilpailleet maailman herruudesta jo pitkään ja yrittivät samaan aikaan valloittaa myös kuun.

Tammikuun lopulla Apollo 14 laukaistiin lentoon NASA:n Kennedy Space Centeristä ja se laskeutui miehistöineen onnistuneesti kuuhun helmikuussa, Fra Mauron ylängön alueelle. Amerikkalaiseen tapaan tähän reilun 33 tunnin laskeutumiseen sisältyy jotain showmaista, sillä komentaja Alan Shephard Jr:in raportoidaan ”pelanneen” golfia kuun pinnalla.

 

Tämän alustuksen siivittämänä palaamme Unioninkadulla järjestettyyn Bank Antiques-tapahtumaan ja helsinkiläisen Longitudi Oy:n osastolle. Liike on erikoistunut vintage-kelloihin ja alaa sivuavaan memorabiliaan. Huomioni kiinnittyi osaston erikokoisten ja -ikäisten maapallojen kokoelmaan, jolloin huomasin niiden taustalla roikkuvan Apollo 14-julisteen:

Silkkipainettu “Apollo 14 Fra Mauro”- juliste, jonka suunniteljia on Jean Beaulieu, NASA:n työntekijä. Tätä julistetta on valmistettu sadan kappaleen numeroitu erä, joihin ko.yksilö lukeutuu ollen no. 65/100. Julisteesta on olemassa myös joitain artistin itsensä vahvistamia versioita ja samaa kuvaa on hyödynnetty myös lennon virallisen hihamerkin muodossa. Herkullisin yksityiskohta on, että juliste on Apollo 14-lennolla olleiden astronauttien itsensä käsin signeeraama. Seurueeseen kuului komentaja Alan B. Shepard Jr. sekä hänen miehistönä Stuart A. Roosa ja Edgar D. Mitchell.

Jos olet kiinnostunut tästä historiallisesta julisteesta, voit vierailla Longitudi Oy:n Helsingissä, Korkeavuorenkatu 3 sijaitsevassa liikkessä tai klikkaamalla yrityksen nimeä.

Lopetan artikkelini pysyen avaruusteemassa ja samalla minimoin poliittisen puolueellisuuden kuvaan saksalaisesta Mid-Century Modern tyylisuunnan valaisimesta. Tämä löytyi Antiikkiliike R.Muurin osastolta muranolainen “kaunotar” seuranaan. Molempia valaisimia kutsutaan yleisnimellä “Sputnik”, niiden satelliittimaisen muotonsa takia.

 

Linkit:

Lasinkeräilijän blogi

Löytöretkeilijän paratiisi