Päre toimi yleisesti valonlähteenä 1800-luvun Suomessa. Sen syrjäyttivät kaasu, öljy sekä kynttilät. Tampereella sijaitseva Finlaysonin puuvillatehdas oli uranuurtaja alallaan, mutta myös siinä, että sen tehdassaleja valaisivat sähkövalot jo vuonna 1882. Hurraahuuto Finlaysonille, se mahdollisti esimerkillään pimeydessä elävän kansan ”valaistumisen” ensimmäisten joukossa Pohjoismaissa.

Edellä mainittu fakta Finlaysonista uraauurtajana pohjustaa kirjaa nimeltä ”Syty valolle”. Sen on kirjoittanut vuosi sitten Tammen Kustantamolle Anne Korkala ja Kari Siren. Jukka Salminen on tyylikkäiden kuvien takana. 

Tällä viikolla meillä oli ilo tavata Anne, kirjan kirjoittaja, joka vieraili Pajalla. Hän on ammatiltaan toimittaja, tuttu nimi sisustuslehdistä ja varsinainen puuhanainen muutenkin.

 

Valaisinrakentelijan opas ”Syty Valolle”

”Syty valolle” on nerokas opaskirja valaisinrakenteluun. Tämä kirja kertoo miten jokainen meistä voi halutessaan rakentaa oman valaisimen turvallisesti. Kirjassa kerrotaan seikkakohtaisesti rakentelun perusteet ja annetaan yli 40 mainiota ideaa työohjeineen yksilöllisen valaisimen valmistamiseen. 

Kodeissa käytettävät valaisimet jaetaan niiden käyttökohteen mukaan kohde-, yleis- ja tunnelmavaloihin. Kirjassa on esitelty esimerkkejä pääosin roikkuvista yleisvalaisimista sekä pöytävalaisimista, jotka toimivat tunnelman luojina. 

Anne kertoi ”Syty Valolle” kirjoittamisprosessista ja valaisinten tekemisestä seuraavin sanoin: ”Koukuttavaa puuhaa, koska hyviä ideoita oli  niin paljon. Haastavinta oli löytää oikeat materiaalit ja paikantaa alihankintana valmistettujen osien taitajat”. Kirjan tarkoitus on toimia inspiraation lähteenä uusille mahdollisuuksille ja antaa vinkit yksinkertaisten sähköliitoksien tekemiseen turvallisesti ja oikein.

 

Älä anna pimeyden ahdistaa – valoa pimeyteen

Miksi me olemme kiinnostuneet tästä kirjasta? ”Syty Valolle on meillä myynnissä hintaan € 15 / kpl. Nouda Pajalta omasi tai osta verkkokaupasta pukinkonttiin! Halutessasi pakkaamme kirjan lahjapakkaukseen, kunhan ilmoitat toiveestasi meille emailin kautta.

P.S. Inspiroiduimme kirjasta niin kovasti, että Reetta päätti testata vintage-varjostinrungon uudistamista. ”Annen kirja ”Syty valolle” ja Pinterest vievät jalat alta”, kertoo Reetta. Voit seurata työn edistymistä ja lopputulosta Instagramin ja Facebookin kautta.