Joulu on usein kompromissien aikaa, meillä ei ole aina mahdollisuutta päättää ominemme missä ja miten joulu vietetään. Paikka ja tapa muuttuvat merkityksettömimmiksi, kun joulun stressi on minimoitu ja juhla palvelee siihen osallistuvien elämäntilannetta mahdollisimman hyvin.

Tärkeintä on nauttia yhteisestä ajasta, kiireettömyydestä ilman liiallisia aikatauluja ja rentoutua kynttilänvalossa hyvästä ruoasta ja juomasta nauttien. Pyrimme siis saavuttamaan tämän suuntaisten päätöksien myötä mieleisemme ”jouluhyggen”. Kiitos tanskalaisille veljillemme tuon viisaan elämäntavan viljelemisestä, se on tervetullut tavoite myös meille suomalaisille.

Hygge tarkoittaa rauhallista ja miellyttävää aikaa sekä täydellistä stressittömyyttä. Se saavutetaan usein nauttimalla hyvää ruokaa ja juomaa miellyttävässä ympäristössä rakkaiden ihmisten kesken.

Hyggeilyn näkyminen sisustuksessa

Se, miten hygge löytyy ja miltä joulu näyttää kodissa, on täysin yksilöllinen asia. Keräsimme muutamia inspiraatiokuvia Pinterestistä, miten erilaiselta jouluinen sisustus voi näyttää. Pidätkö värien harmoniasta vai kirjosta? Näetkö romussa mahdollisuuden vai tyydytkö ainoastaan huippudesignin tarjoamaan täydellisyyteen?

Yhden joulumieli nousee, kun lapsuudenkodin koristeet kaivetaan esiin ja muistellaan tarinoita vuosien varrelta.

Toinen innostuu uudesta teemasta, jolla koti saadaan näyttämään omannäköiseltä. Osalle joulun uusi ilme löytyy kaupan hyllyltä, toiselle se avautuu ”tee-se-itse” rakentelun avulla.

Kolmas on himoinnut jouluista designhelmeä, jonka hinta tai saatavuus on hidastanut sen hankintaa. Ehkäpä veronpalautusrahat on tänä vuonna käytetty tämän kaltaisen toiveen täyttämiseen.

Jotkut meistä tyytyvät hieman normaalia perusteellisempaan siivoukseen ja vaatimattoman koristelun huippua saattaa edustaa asujiensa makua kuvastava ovikranssi.

 

Lasten joulu – hypeä vai hyggeä?

Moni meistä on kirjoittanut kirjeen, joka on alkanut sanoilla ”Rakas Joulupukki”, niin myös minä. Meidän postilaatikostamme nuo pukille kirjoitetut kirjeet katosivat taianomaisesti ennen aamun sarastusta ja samalla hypetys tulevista joululahjoista pääsi valoilleen. Muistan miettineeni kuinka pitkältä aika tuntuikaan, ennen kuin näkisin omin silmin mitä pukki oli tuonut.

Olin viisi, kun joulupukille lähettämässäni kirjeessä listan kärjessä komeili toive ”isoveli”. Jostain syystä joulupukki ei tuonut minulle sitä – mikä pettymys! Mietin pitkään, mahtoiko kirje mennä väärään osoitteeseen, olinhan mielestäni ollut tarpeeksi kiltti. Hämmennystä lisäsi se seikka, että olin saanut liudan muita pyytämiäni lahjoja- mihin se tärkein oli hävinnyt?

Nyt olen 45, enkä enää vaivaudu kirjoittamaan joulupukille, eikä kyse todellakaan ole toiveiden puuttumisesta. Olen tavannut pukin henkilökohtaisesti myös aikuisiällä ja kätellytkin häntä, silti uskoni tähän mieheen on kadonnut. Muutoinkin se, mitä joululta nykyään haluan, on kovin ”aineetonta”- eihän hyggen tuotanto tapahdu Pukin Pajassa. Hyggeä tavoitellessamme toimimme omien ja läheistemme toiveiden täyttäjina ja siinä onnistuessamme voimme antaa joulupukille statuksen ”eläkkeellä”.

Omasta epäuskoisuudestani huolimatta tänä jouluna pukki vierailee luonamme, sillä jouluseurueeseemme kuuluu sisareni lähes neljävuotias poika. Haluamme ruokkia hänen lapsenuskoa, kun se vielä on mahdollista. Toivomme jättävämme positiivisen muiston joulupukista, joka on lukenut hänen kirjeensä, kuunnellut tonttujen antamia raportteja hyvästä käytöksestä ja samalla toteuttaa tärkeimmät lahjatoiveista.

Tätä kirjoittaessani mietin kuinka pitkältä aika tuntuukaan, ennen kuin saamme ikuistaa pojan reaktiot joulupukin vierailuun ja hänen saamiinsa lahjoihin. Tuon pikkumiehen hypetys ja stressitön yhdessäolo on ihan parasta hyggeä meille aikuisille.