Vuodenvaihde on aika, jolloin kohdennetaan katse tulevaisuuteen sekä omassa elämässä, työssä että kodissa. Silloin valetaan tinoja, luetaan horoskooppeja ja mietitään mitä muutoksia pitäisi tehdä ollakseen trendikäs, onnellisempi, terveempi tai todellisuudessa, vain pysyäkseen kärryillä?

Vaikka meidän ei vintageyrityksenä oleteta seuraavan trendejä ensimmäisten joukossa, ”A cup of coffee & vintage”-blogimme kertoo näkemyksemme siitä, millaisia sisustustrendejä on odotettavissa vuonna 2017.

Vierailulistaamme kuului viisi tamperelaista yritystä – Eurokangas, sisustuskauppa Domdomkukkakauppa OpuntiaNooran Verhoomo & Sisustus  sekä tapetteihin erikoistunut Seinäruusu. Suurkiitos teille kaikille yhteistyöstä!

Värienenergiaa

Värien palaamisesta on ollut selkeitä viitteitä sisustuslehdissä sekä viime vuoden Habitare-messuilla, joten yllätyksenä tämä trendi ei tule. Pitkän mustavalkoisen kauden jälkeen syvien, rohkeiden ja tummanpuhuvien sävyjen käyttö isommissa pinnoissa saattaa kauhistuttaa.

Hillittyjä vaihtoehtoja edustaa kuluneen denimin sininen ja pehmeä kultaan vivahtava keltainen sekä jo aiemmin tutuksi tulleet vanha roosa ja pähkinäinen puuteri.

Näistä kukkakankaista löytyy pehmeät, hillitymmän linjan värit. / Eurokangas

Nina Campbellin”Calypso”-verhokankaan kuvioissa on kynämäinen väritys. Kokonaisuutta tukee tyynyjen ryhmä, jossa toistuu verhon värimaailma. / Seinäruusu

Värit eivät ole kaikkien juttu, sitä ei käy kiistäminen. Värikylpyjä voi kokeilla verhojen, tyynyjen ja mattojen sekä piensisustustuotteiden muodossa. Vaaleat seinät toimivat erinomaisena taustana väreille ja raikastavat kokonaisuutta.

Yleisesti värien skaala on laajentunut, mutta näyttävimmän sisäänmarssin on suorittanut vihreä. Valikoimasta löytyy mm. syvän metsän, keväisten lehtien ja harmaaseen taittavien salvian ja lehtikaalin sävyt.

”Suomalaiset ovat selkeästi valmiimpia rohkeisiin valintoihin. Se näkyy tapettivalinnoissa läpi ikäjakauman. Myös selkeä asennemuutos on huomattava – tapetteja ei enää valita loppuelämäksi,” kertoo Virpi Jaakola esitellessään Clarke & Clarke Colony-sarjan ”Monkey Business”-kankaita ja tapetteja. / Seinäruusu

Ääripäätä edustavat siis jalokivi- ja maustesävyt, kuten mm. smaragdin vihreä, kuninkaallinen violetti, punasavinen terracotta, viileä turkoosiminttu ja kukkamaailmasta löytyvä pinkki.

Englantilainen Osborne & Little tarjoaa suomalaiseen makuun todella rohkeita vaihtoehtoja – uskallatko ihastua? ”Grace” taas on ruotsalaisen Jacobsdahlin samettipintainen verhoilukangas, jota Noora on käyttänyt tuotteissaan. / Seinaruusu (vasen), Nooran Verhoomo (oikea)

Kasvit rauhoittavat

Luonto siirtyy ulkoa sisälle, sen osuus sisustuselementtinä kasvaa. Vehreys edistää rauhoittumista ja kasvien käyttö tilanjakajana tarjoaa haluttua muunneltavuutta ja läpinäkyvyyttä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Nouseva trendi? Meille tulee köynnöskasveja lisää, ehkäpä niistä tulee uusi nousija näiden kaktuksien lisäksi.” kertoo Jussi Koski Kukkakauppa Opuntiasta.

Kauppa on saanut nimensä yhdestä kaktussuvusta ja se onkin erikoistunut kaktuksiin, joihin Kosken perhe rakastui asuessaan Italiassa ja Portugalissa. / Opuntia

Peikonlehden monsterimaiset lehdet viidakkotapetin seurana / Seinäruusu

Elinan kasviaiheiset taulut täydentävät Opuntian sisustusta, kun taas Jussin erikoisosaaminen näkyy kokedama-palloissa. Japanilaislähtöinen kokedama eli ”köyhän miehen bonsai” on roikkuva turvepallo, jotka on päällystetty sammaleella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Harjattu messinki, ruosteinen rauta, villainen ruukunsuojus, piikikäs kaktus… Materiaaleja tekee mieli koskettaa, vaikka kaktus on parempi jättää rauhaan. / Opuntia

Käyttämällä saviruukkuja, metalliamppeleita ja lasiterraarioita yhdistelmänä, vihersisustamisesta tulee näkyvä ja monimuotoinen elementti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPallomaiseen lasiterraarioon tehty suomalaisten kasvien yhdistelmä on todella kiinnostava – suokasveja ja sammalta. / Opuntia

 

Tyylien monimuotoisuus

Graafiset kuviot ovat isoja. Sormimaista paneelia löytyy kankaista ja laatoista. Abtraktismi nostaa päätää. Villit printit lisääntyvät. Vuoden trendi on valinnanvapaus – aiemmin puhtaat sisustustyylit saavat nyt sekoittua aikaisempaa vapaammin toisiinsa iästä riippumatta.

Moderneja skandinaavisia tuotteita, joista löytyy jotain vanhaa uudessa paketissa- valaisin ja macramé House Doctor,  lasivaasi Hübsch, kello Muoto², rasia H.Skjalm.P., tyynyt OYOY / Domdom

Tanskalaissävytteinen mid-century modern ja skandinaavinen tyyli huonekalujen osalta jatkaa voittokulkuaan. Mukaan mahtuu ripaus industrialismia ja pieniä määriä muita klassisia virtauksia, tuoden boheemiutta kokonaisuuteen. Huonekaluista löytyy keveyttä, olivat ne tyylisuunnaltaan mitä tahansa.

Tummien värien yhdistelmä luo mystisen, mutta rauhoittavan tunnelman. Cole & Son ”Riviera”-tapetin Mid-century modern henkiseen tyyliin sopisi samettipintainen ”Leirinuotio”-kangas, josta löytyy samaiset maustesävyt. /Villiruusu (vasen), Eurokangas (oikea)

Kaksi yksittäistä tuotetta nousee ylitse muiden – valaisimet ja nojatuolit. Kompensoidaksemme puuttuvan luonnonvalon, on tarve lisätä valaistuksen vaihtoehtoja erilaisten tunnelma-, kohde- ja yleisvalojen avulla. Valaistukseen kiinnitetäänkin erityistä huomioita ja varsinkin vintagevalaisimet designversioineen tulevat näkymään kodinsisustuksessa.

Nojatuolien asema nousee, sillä ne tarjoavat ”sylin”, paikan rentoutumiselle. Tärkeää onkin mukavuus, vaikka turhaa mainita, että ulkonäkö on puoli ruokaa.

Alkuperäiskuntoinen boheemiutta henkivä nojatuoli on vielä hakemassa inspiraatiota -millaisena sinä tämän näkisit? / Nooran Verhoomo

 

Ennakkoluuloton materiaalien yhdisteleminen

Ei ole rikos yhdistää materiaaleja, tekeehän tämä sisustuksesta mielenkiintoisempaa. Metalleista messinki jatkaa näkymistä, mutta se saa seuraansa muita metalleja entistä useammin.

Kaikista materiaaleista on poistunut kiilto, ne esiintyvät pääosin himmeinä tai mattaversioina. Kultaefektit ja pieni ”bling” tuovat ylellisyyttä ja piristävät mukavasti tätä tasaisuutta tehden ”hulluttelusta” sallittua.

Trendikästä paluuta tekee 70-luvulta tuttu korkki, joka esiintyy lattioissa ja pienesineissä, mutta nyt myös isoina pintoina seinissä.

trendi13

Matthew Williamson villi ”Makrana” (vasen), Caselion geometrinen ”She” ja Oxyden korkkimainen ”Vunto” (oikea) / Seinäruusu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Neulotut torkkupeitot ja taljat koristavat makuuhuoneita, kun seinällä roikkuvat ryijyt ja macramé-työt, lattioita taas peittää pehmeät villamatot. Varsinainen nousija pehmeiden materiaalien saralla on ylellinen sametti, joka kertoo yhteisestä nimittäjästä – tarpeesta koskettaa.

trendi10

Kuten sametti, myös ”Hollywood”-turkiksen pehmeys houkuttelee koskettamaan. Vastakohtana Cole & Son graafinen tapettimallisto, jossa on arkkitehtonista selkeyttä. / Eurokangas (vasen), Seinäruusu (oikea)

Arjen kiireistä erkaantuminen

Aiempina vuosina megasuosion saavuttanut tanskalaisvirtaus ”hyggeily” sekä hypersiivoamiseen kannustanut ”KonMarismi” jatkuvat ja saavat rinnalleen uusia tulokkaita – nomadismi, eskapismi… Kaikkien trendivillitysten takana on kuitenkin yhteinen tavoite – yksilön hyvinvointi.

Eskapismin henki – rauhallisuus, keskittyminen, pako arjesta / Seinäruusu

Tilat, joissa ei ole elektronisia laitteita tarjoavat mahdollisuuden arjen informaatiotulvasta irrottautumiseen eli eskapismiin. Luku- ja harrastenurkat sekä makuuhuoneet ovat uudistumisen kohteina.

Tilojen käyttö yleisesti siis muuttuu – avoimet tilat lokeroidaan joustavilla vaihtoehdoilla, kuten sermeillä, kasveilla tai huonekalujen uudelleenjärjestelyllä.

 

Mikä siis on IN?

Maailmalta rantautuneista vaihtoehdoista voi jokainen poimia omaan makuunsa sopivimman. On todella hienoa, että valikoima on laajentunut.

Meillä Suomi-design ja vaalea pohjoismainen sisustustyyli on huippukurssissa. Suomi 100-itsenäisyysjuhlan kynnyksellä tämä on oikeutettua, suuntaus tulee näkymään median otsikoissa takuuvarmasti. Nautitaan suomalaisuudesta ja maamme designin helmistä – meillä on millä mällätä!

Palataan kysymykseen mikä on IN. Onko kotisi minimalistinen vai maksimalismin mekka? Onko väriskaalasi mustavalkoinen tai Tikkurilan värikarttaa muistuttava? Helpottaa varmaan tietää, ettei sisustusvalinnoissa ole oikeaa tai väärää.

Me uskomme, että uuden, vanhan ja käsintehdyn yhdistelmä on avain viihtyisään asumiseen. Tärkeintä on omannäköinen koti, jossa juuri SINÄ voit ladata akkusi, voida hyvin ja olla onnellinen.