Tammikuun alussa postauksemme koski vuoden 2017 trendejä, joita kävimme haistelemassa tamperelaisissa yrityksissä. Käynti ASTA-messuilla on selkeä jatkumo näille vierailuille, miksipä muutenkaan vintageyritys olisi kiinnostunut rakentajahenkisistä messuista…

Faktaa ASTA-messuista

Tampereen Messut Oy:n järjestämillä ASTA-messuilla kävi viime vuonna reilut 15000 henkeä ja se on yksi Suomen suurimmista asumiseen keskittyneistä messuista. Näytteilleasettajat ja ohjelma on hyvin rakennuspainotteinen, mutta iloksemme tarjolla on myös ripaus sisustamista. Positiivisena muutoksena näemme järjestelyt, joilla sisustusosio on saatu istumaan osaksi kokonaisuutta, onhan tämä tärkeä osa asumista.

Koti 2017–2018 kurkistaa suomalaisen kodin viihtyisiin ja ajankohtaisiin sisustustrendeihin. Alue on toteutettu Visualistit ry:n toimesta ja sieltä löytyi mukava sekoitus uutta ja vanhaa, sekä aiemmasta trendijutusta tuttuja Opuntian viherelementtejä…

 

Ohjelmassa on ”Muutoksen voimaa!”

ASTA-messuilla on tarjolla runsaasti ohjelmaa; se kannustaa vierailijoita käyttämään enemmän aikaa messuvierailuun kuin mitä pelkkään osastojen kiertelyyn kuluisi.

Ohjelma-osiosta haluamme nostaa esiin esityksen, joka poikkesi yleisestä linjasta viihdyttävyydellään. Kyseessä on trendipostauksestamme tutut sisustusyritykset, Seinäruusu ja Nooran Verhoomo, jotka ovat yhteistyönä järjestäneet Muutoksen Voima!-esityksen. Näytelmän muotoon rakennetun esityksen pääroolissa toimi Naurun tasapaino-ohjelmasta tuttu stand up koomikko Marju-Nella Kivimäki, jolla on dilemma ratkaistavana eli miten tehdä asunnosta oman näköinen. Esitys kiteyttää miten erittäin yksinkertaisten muutosten kautta; vaihtamalla sisustustyynyjä, tapetteja ja kalkkimaalauksen keinoin; Marju-Nella löytää omaan räiskyvään tyyliinsä sopivat elementit.

Sunnuntaina Muutoksen Voimaa!-näytöksen jälkeen klo 13 alkaa hyväntekeväisyyshuutokauppa. Huutokaupan tuotot menevät TAYS:n Lasten teho- ja tarkkailuosastolle ja meklarina toimii itse Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki ja hänen apurinsa Markku.

 

Lämmin tuulahdus – retrotakat

Kiertelyn tuloksena esiin nousi pari mielenkiintoista takkamallia, joissa oli uudenkarheudesta huolimatta selkeää vintage-henkeä mukana. Alan yrityksenä me tietysti haluamme suosia alkuperäisen tuotteen etsimistä, mutta todellisuudessa tähän ei ole aina aikaa, eikä resursseja. Hyvänä vaihtoehtona nousee esiin uustuotanto – nyt puhutaan takkojen retrovaihtoehdoista!

Ensimmäinen takka on retrotakkojen suomalainen versio eli perinteinen varaava pönttöuuni. Tämä malli tuskin kaipaa sen kummempaa esittelyä, onhan se yksi suosituimmista malleista suomalaiskodeissa.

Pönttömallisen takan valmistajana toimii ilmajokelainen Pohjanmaan Tiilirakenne Oy ja Tampereella sitä edustaa Lielahden K-Rauta. Plussaa on huikea valikoima takkojen koossa, profiilin muodoissa sekä väriskaalassa. ”Tällaiseen perinnemalliin saa hienosti alkuperäistä tunnelmaa käyttämällä vanhoja valurautaisia uuninluukkuja. Meidän varastostamme niitä löytyy noin viitisenkymmentä eri mallia”, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Jari Autio.

Mielenkiintoinen vaihtoehto on uutuusmalli – hellapönttöuuni. Sellainen oli Tiilirakenteen osastolla näytillä upeana retro-oranssina – kyllä tällaisella kelpaisi keittää kahvit, valmistaa pataruuat ja lämmittää tupa!

Designklassikko Gyrofocus

Toinen takkavaihtoehto hurmasi meidät muodokkuudellaan – ufomainen Gyrofocus. Se erottuu selkeästi muusta messuvalikoimasta kansainvälisellä olemuksellaan. Gyrofocus tuskin pääsee normikotien, eikä lapsiperheiden ensisijaiseksi valinnaksi, sillä sen 1,25 metrinen halkaisija ja kuumeneva teräskuori aiheuttavat rajoituksia. Todellisuudessa se vaatii arkkitehtoonisesti mielenkiintoisen ympäristön päästäkseen oikeuksiinsa.

Satu Ansamaa Tampereen Takka Oy:sta kertoo takan asentamisesta osastolle: ”Meidän piti kantaa takka paikalleen hanskat kädessä, sillä sen mattamustaan maalipintaan jää ikävät sormenjäljet ennen käyttöönottoa. Lämmön vaikutuksesta teräspinnasta tulee pyyhittävä, joten jatkossa pinnan puhdistaminen ei ole ongelma”.

Gyrofocus kuuluu ranskalaiseen Focus-takkavalmistajan mallistoon ja sen on suunnitellut vuonna 1968 Dominique Imbert. Tämä teräksinen takka on maailmankuulu designklassikko – se on alallaan uranuurtaja ollen maailman ensimmäinen roikkuva takka, jonka suuosa kääntyy 360° haluttuun suuntaan. Gyrofocus on äänestetty vuonna 2009 Maailman kauniimmaksi esineeksi ja se löytyy useasta designiin erikoistuneesta museosta, mm. New Yorkin Guggenheimista. Silkan veistoksellisuutensa takia tämä takka kaunistaa useita designkirjoja sekä kuumimpien sisustuslehtien kotiesittelyjä, joista useat ovat Mid-Century Modern-tyylisiä designin mekkoja.

Mielenkiintoista on Gyrofocuksen synty – Dominique Imbert ei ole koulutukseltaan muotoilija, vaan sosiologian tohtori – takka syntyi hänen käsistään ”vahingossa”!  Etelä-Ranskassa, Montpellierin alueella 60-luvun lopulla asunut Imbert päätti vaihtaa mielten muokkauksen metalliin vain nelivuotisen opettajauransa jälkeen. Hän aloitti  itseoppineena muotoilijana tehden pääosin veistoksia, mutta päätti lopulta suunnitella takan omaan käyttöönsä – mikä onnekas vahinko!

Imbert siteeraa osuvasti toista modernin funktionalismin sanansaattajaa, Le Corbusieria: ”Tradition consists inventing your epoch” mikä on vapaasti suomennettuna ”Perinne sisältää oman käännekohdan keksimisen”. Oman keksintönsä kohdalla hän osuu tällä sanonnalla naulankantaan.

Tämän ikonisen takan lähtöhinta on 15000 euroa, se on valmistettu käsityönä ja yksilöidään rakennuskohtaisesti. Takat kokonaisuudessaan ovat sijoitus kotiin lämmönlähteen muodossa, Gyrofocus taas edustaa rinnakkaissijoitusta designiin.

Jos sinä tiedät kodin, jossa Gyrofocus toimittaa kodin sydämmen virkaa, me tulemme mielellämme tekemään siitä jutun – tämä on puhdasta takkarakkautta!