Helmikuinen aurinko paistaa paljastaen pölyiset ikkunat – hmm, on kevätsiivouksen aika.

Pakkasta on yli -10C, joten ikkunanpesu saa jäädä. Ehkäpä aloitan vaatehuoneesta, sillä osaan vaatteistani pätee seuraava toteamus – ainoa tapa mahduttaa ne päälle, on löytää niille uusi omistaja. Keittiössä kippojen ja kuppien sekä patojen ja kattiloiden määrästä voisi luulla, että täällä asuu todellinen suurperhe, en vain minä.  Varastossa tilanne ei ole sen parempi – 6 m2:n tilaan ahdetuilla tavaroilla voisi helposti sisustaa 20 m2:n huoneen…

Ylipainosta hengenpelastajaksi

Itselle tarpeettomasta luopuminen tekee hyvää, se on vähän kuin laihduttamista. Useimmissa kodeissa on ”ylipainoa”, josta luopuminen parantaisi elämänlaatua. Tästä meitä on muistuttamassa Konmari, Feng Shui sekä Martat, jotka ovat hokeneet Suomen kansalle samaa sanomaa jo reilun sadan vuoden ajan.

Keräilijäluonteelle tavarasta luopuminen on vaikeampaa, joskin terve järki tai viimeistään lähimmäiset kertovat, kun on aika luopua ylimääräisestä. Hurjinkin keräilijä voi motivoida itsensä sillä, että kirpaisevan luopumisen jälkeen voi hellitellä itseään ostamalla jotain ”pientä kivaa”.

Tarpeettomasta tavarasta luopuminen saattaa aiheuttaa elämänlaadun äkillistä paranemista- mikset siis palkitsisi itsesi fiilistelemällä Lahden kisoja talvisesonkiin sopivilla urheiluvälineillä?

 

Kun luopumisen tuska on voitettu ja kierrätyskelpoiset tavarat on pakattu kasaan, nousee esiin kysymys tavaroiden loppusijoituksesta – minne? Vaihtoehtoja riittää, mutta ehdottomasti helpoin on lahjoittaminen.

Suomessa tavaroiden lahjoittaminen on nouseva trendi, vaikka me suomalaiset olemmekin noviiseja hyväntekeväisyyden alalla. Pienelläkin ”ylipainon” pudotuksella on kaksisuuntainen vaikutus – samalla kun parannat omaa oloasi, voit toimia hengenpelastajana toiselle. Tämän vaihtoehdon tarjoaa Suomen Punaisen Ristin Kontti-myymälät.

 

Kontillinen faktaa

Suomessa Kontti-myymälöitä on kaksitoista – Rovaniemeltä pääkaupunkiseudulle. Ne myyvät pukeutumiseen, harrastuksiin ja kotiin liittyviä 2nd hand-tuotteita – siis lähes kaikkea mitä ihmisen elinkaareen mahtuu. Myymälät ovat moderneja tavaratalomaisia kokonaisuuksia, joissa tavaran laatu on hyvää ja palvelun taso ystävällistä.

Shoppailu Kontissa on positiivinen kokemus, sillä aniharva lähtee ulos tyhjin käsin! Kontista löytyy tavaraa kirjoista kattiloihin ja hyötytarvikkeista harrastusvälineisiin. Sen kätköistä löytyy aarteita lapsille sekä lapsenmielisille.

 

Ohessa muutamia faktoja, jotka helpottavat ymmärtämään Kontin toimintaa:

KONTIN TUOTOSTA

  • 50 %   tuetaan Suomen eri paikkakunnilla tapahtuvaa ohjelmatyötä, kuten ensiapu ja ystäväpalvelu
  • 25 %   jatketaan Kontti-ketjun kehitystyötä Suomessa
  • 25 %   tuetaan Punaisen Ristin katastrofirahaston toimintaa Suomessa ja ulkomailla

KONTIT TYÖLLISTÄVÄT (esimerkkinä Tampere)

  • 91 %  henkilöstöstä on työllistynyt palkkatuen avulla
  • 8 %    henkilöstöstä toimii esimies-, koulutus- tai tukitoiminnoissa
  • 1%     henkilöstöstä on vapaaehtoisia
  • Yksin Tampereen myymälä koulutti vuoden 2016 aikana yli 160 henkilöä kaupanalan tehtäviin eli teoriassa, joka toinen päivä Kontin henkilökunnassa vilahtaa uusi kasvo

 

”Osta eilispäivän uutuuksia JO tänään…”

Tällä viikolla kaikissa Kontti-myymälöissä on Retropäivät, joiden tässä nähtävä teema nostaa hymyn huulille – ”trendi meni jo – vielä ehdit mukaan”. Valikoimissa näkyy oikeaa menneen ajan nostalgiaa.

Retropäivien valikoima kattaa tuotteita 40-luvulta 80-luvulle – retrotuotteiden elämä jatkuu uusien omistajien hellässä huomassa. Lisäarvona on, etteivät täysin käyttökelpoiset tuotteet päädy kuormittamaan ennenaikaisesti kaatopaikkaa.

 

Vierailumme kohde eli Tampereen Lielahdessa sijaitseva Kontti-myymälä on muuttanut uusiin toimitiloihin vasta pari viikkoa sitten ja samalla laajentanut aukioloaikojansa. ”Varsinkin sunnuntainen aukiolo ja keskeisempi sijainti on tuonut aivan uusia asiakkaita, vaikka Tampereen Kontti onkin jo 10-vuotias”, myymälänhoitaja Riikka Mark kommentoi.

Riikka on työskennellyt myymälänhoitajana Kontissa jo kuusi vuotta ja nähnyt positiivisia muutoksia lahjoitusten määrässä: ”Uudessa myymälässä on vähemmän huonekaluja tarjolla, mutta uskomme tämän olevan vain hetkellinen notkahdus. Olemme myös huomanneet, että kysyntää olisi huomattavasti enemmän kodin käyttö- ja sisustustavaroille”.

”Tamperelaiset ovat erinomaisia lahjoittajia,” kertoo Riikka ja kiittelee erityisesti lahjoitusten laatua, joka näkyy asiakkaalle hyvänä hinta-laatu -suhteena.

Omakohtaisesta kokemuksesta voimme kertoa, että ostoskori on toisinaan vaihtunut kärryihin jo puolivälissä kierrosta, sillä lausahdus ”osta nyt, huomenna sitä ei enää ole” pätee tälläkin. Se kuuluu paikkoihin, joihin ei voi mennä ”ikkunaostoksille”, vaan kukkaro on parasta olla mukana!

Pyysimme Riikkaa ja hänen kolleegaansa Jari Kulmalaa poimimaan omat suosikkinsa Retropäivien valikoimista. Riikan molemmat valinnat kohdistuivat hauskasti ruotsalaisiin tuotteisiin- Ericssonin vintagepuhelimeen ja pikkutytön kansallispukuun.

Jari vastaa huonekaluista myymälässä, joten ei ole ihme, että hän poimi lapsuuden kodista muistuttava valkoinen kiikkutuoli. Veikkaamme, että tämä kiikkutuoli saa uuden kodin ennen kuin Retropäivät ovat ohi.

 

”Sinunkin varastossa asuu hengenpelastaja”

Riikka kertoo mielenkiintoisen faktan parin vuoden takaa, kyseessä ovat Tampereen Vuoreksen kaupunginosassa vuonna 2012 järjestetyt Asuntomessut : ”Talo Pikku Puun sisustus oli rakennettu kierrätyshenkisesti ja osa siinä käytetyistä tuotteista oli Kontin valikoimista. Oli hienoa, että Kontti sai olla siinä mukana.”

Mikä upea idea täynnä ekologista pioneerihenkeä- toivomme, että tämä saa pian jatkoa, muodossa tai toisessa. Ehkäpä juuri Tampereen Kontti voisi heittää haasteen paikallisille kiinteistövälityksille ja me voisimme yhteisvoimin sisustaa pienen huoneiston Tampereella vintagehenkeen teemalla ”Sinunkin varastossa asuu hengenpelastaja”?

Alla muutamia poimintoja Retropäivien helmistä, joilla pääsisi jo hyvään alkuun edellä mainitussa projektissa…