Lumi on maassa, mutta kalenteri kertoo kevään olevan kulman takana. Sen tulo nostaa kodinsisustamisen lehtien otsikoihin ja kaupat tekevät parhaansa tarjotakseen toistaan houkuttelevampia tuotteita sisustajan tarjolle.

Osalle sisustajia ketjujen tarjonta ei tunnu tarjoavan vaihtoehtoa, vaan haussa on jotain yksilöllisempää. Sellaista, joka näyttää omalta ja joka aiheuttaa ”I-h-a-n-a, mistä ihmeestä tuollaisia löytää?” -kysymyksen tuttavapiirissä.

Mistä näitä tuotteita sitten etsitään? Yhden määrätietoiset askeleet vievät butiikkeihin, joissa on tarjolla design- tai artesaanituotteita, toinen taas surffaa netissä, molemmat etsien omanlaista inspiraation kohdetta. Kolmas päätyy kiertelemään kirpputoreja uskoen hyvään onneen, kun neljäs suuntaa katseensa kohti vintageen erikoistuneita messuja. Me kerromme viimeisestä vaihtoehdosta eli siitä, mitä  todellinen ”vintage heaven” eli Exponovan Kaapelitehtaan messut tarjosi kodinsisustajalle maaliskuun alussa.

MTV3 on myös ajan hermolla ja heidän sunnuntaisesta vierailusta Kaapelin messuilla on ohessa kooste, joka nähtiin Kympin Uutisissa otsikolla: Nostalgia ja laatu kiinnostavat myös arjessa.

 

Näyteikkunamainen somistus kutsuu ostamaan

Yhä useampi näytteilleasettaja oli rakentanut osastonsa inspiroivan teeman ympärille. Taidolla somistettu osasto messuilla on kuin näyteikkuna, joka herättää ohikulkijan mielenkiinnon ja antaa ideoita ostajalle.  Se toimii kutsuna tulla tarkastelemaan tavaroita lähempää tai vaihtoehtoisesti, ottamaan valokuvia kuten allekirjoittanut.

 

 

Sisustustyylejä on on monia ja Kaapelin noin 80 näytteilleasettajan valikoimista löytyi vaihtoehtoja monenlaiseen makuun. Pidätkö vanhasta talonpoikaishengestä räsymattoineen vai särmikkäästä Suomi-klassikoiden yhdistelmästä?

Yllä oleva kuva on Tino Lehtisen osastolta, jolta löytyi myös upeaita valaisimia. Niitä on vilahtanut aiemmissa Kaapelitehtaan postauksissa enemmänkin ja näihin palataan toiste…

MTV3 haastatteli mm. kuvassa olevan osaston omistajaa, Taina Vuorelaa, jonka osasto herätti raikkailla väreillään ihastusta. Kuvittele itsesi istumassa aamukahvilla tämän pöydän ääressä, jo pelkästä verhosta saa tupla-annoksen energiaa!

 

 

 

Pääsiäiseen on kuukausi. Monissa kulttuureissa tämä tarkoittaa paastonajan päättymistä ja useille meistä silkkaa ruoalla sekä juomalla ilottelua.

Jos et paastoa, mutta olet ollut esimerkiksi laihdutuskuurilla, tässä sinulle ajatus – palkitse itsesi sijoittamalla aiemmin ruoassa säästetyt rahat uuteen kattaukseen. Onhan kattauksen sanottu olevan ”puoli ruokaa”!

Messutarjonta astioiden ja lasin osalta Kaapelilla on innostava. Tässä poimintoja, jotka erottuivat joukosta juhlallisuudellaan – Tynellin violetin sinertävä lasisetti ja Brummer & Brummerin esittelemä Wirkkalan astiasto, jonka liemikulhon muotoilu on erityisen ihastuttava.

 

 

 

Kaikki messuilla mukana olevat myyjät eivät ole alan ammattilaisia, vaikka muutama yksityinen toi osastonsa valikoiman  ammattimaisesti esille.  Tämä osasto oli yksi näistä,  Satu ja Jari Kärkkäisen osasto oli innostavan värikäs ja tuotevalikoima kokonaisuudessaan laadukas.

Värit luovat keväisen mielleyhtymän. Jos matto on irrallaan yhteydestä, se on hyvinkin boheemin oloinen. Oranssi verhoilu pikkutuolissa sopii pisteeksi ”iin” päälle, jos vain rohkeutta riittää. Räiskyvämpikin yhdistelmä muuttuu pehmeäksi, kun se yhdistetään puun alkuperäisten sävyjen kanssa.

Leikkokukat kuuluvat kevääseen ja niiden saaminen tuottaa mielihyvää, usein myös antajalle. Ekologinen, joskin kalliin puoleinen vaihtoehto leikkokukille on Niskakoskien osastolla silmään pistänyt Kaipiaisen upea kukka-aiheinen keramiikkataulu. Kukkien keskiöstä löytyvät kasvot, hauska yksityiskohta! Ehkei ihan arkipäivän piristykseksi, mutta hyvä vaihtoehto isompia merkkipäiviä silmällä pitäen.

 

 

Väreinä pehmeät pastellit…

Tämän vuoden trendivärikartasta löytyy vaihtoehtoja vahvoista väreistä vaaleihin, mutta kauppojen valikoimissa puuteri ja lohen punainen näkyy vahvana trendinä. Ilman sen kummempaa trendihakuisuutta voi huomata pehmeämpien sävyjen, kuten pastellien lisääntyvän, tuohan se tuo kaivattua keveyttä sisustukseen.

Huonekalujen materiaaleista koivu, teak ja rottinki jatkavat suosiotaan vintagemarkkinoilla. Kiitollisena voi huomata, että tarjonta ei rajoitu kauden hittimateriaaleihin, vaan variaatioita löytyy jokaiseen makuun. Mahtaako putkirunkoiset huonekalut tehdä nousua markkinoille?

Tyylien ja värien yhteensekoittaminen on hyvin suosittua, se on kuitenkin taitolaji. Jos epävarmuus iskee, hyviä esimerkkejä löytyy lehtien lisäksi Instagramista ja  Pinterestistä.  Täytyy iloita siitä, miten helpoksi ideoiden hankinta on muuttunut internetin myötä – vaihtoehtoja, vaihtoehtoja…

 

 

Ei tämän pinkin kaltaisista hempeistä väreistä tarvitse henkilökohtaisesti pitää, mutta uskon, että tämä ”barbapapamainen” korituoli on kaikkien mielestä jotenkin hellyttävä näky.

Wanha Tammitori osaa rakentaa kutsuvan osaston, tälläkään kertaa se ei pettänyt odotuksia. Esillä ollut 50-lukuinen tasopöytä on hauska poikkeavan ulkomuotonsa ja monikäyttöisyytensä vuoksi.  Tässä on hyvä esimerkki siitä, miten erilaisia tuotteita voi yhdistellä, kun niissä on jotain samaa – kapenevat jalat, pyöreä muoto, mustat pystylinjat. Pastellimainen nojatuoli toimii keskipisteenä ja sen saa yhdistettyä kokonaisuuteen saumattomasti lisäämällä jotain samansävyistä sisustukseen, vaikkapa maljakon.

 

 

Toinen MTV3:n haastattelussa esiintynyt yritys oli tamperelainen Antiikkilöytö Valli & Selin. Heidän osastoltaan löytyi erinomainen valikoima design klassikkoita 40-luvulta eteenpäin, varsinkin suomalaista tuotantoa.

Osastolta löytynyt pikkutuoli on ryhdikäs yksilö, josta löytyy nimileiman lisäksi päivämäärä – erikoisuus sinänsä. Jälleen kerran yksi trendikäs vaihtoehto nuorekkaaseen kotiin!

 

 

Vaalean vastapainoksi  vahvoja värejä

Suomalaisissa kodeissa on usein yhdistävänä tekijänä vaaleat seinät ja tyylinä skandinaavinen ajattomuus. Ei saa olla turhan värikkäitä asioita, jottei niihin kyllästy – kuullostaako tutulta? Jos tuo rohkeuden puute ei vaivaa sinua tai haluat muuttaa tyyliä heittäytymättä hulluksi, tässä pari laadukasta valintaa sinulle. Erottaudu joukosta valitsemalla pari vahvaa väriä ja selkeitä linjoja.

 

 

Vaaleisiin seiniin on helppo yhdistää voimakkaita värejä, samoin valkoiseen pöytään. Miltä maistuisi kahvi herkullisen viininpunaisesta kupista? Hyvältä, tietysti! Brummer & Brummerilta löytyvä astiasto on muodoilta yksinkertainen ja värisävyillä leikittely toimii hienosti. Tyylikkäin osa on kahvikupin alunen, syvyyden puolesta tätä voi kutsua todelliseksi ”tassiksi”.

Sama viininpunainen toistuu ylellisessä nahassa. Tämän tyylilajin verhoilussa ammattitaito pääsee esiin parhaiten, sillä nahka ei anna virheille varaa. Värivalikoimaa ei voi haukkua suppeaksi, vaan se saattaa aiheuttaa valinnan vaikeutta.

Made by Anu-Riinan & Verhoomo Ojalaisen yhteinen osasto osoittaa, että vaikka rakastaisit vanhaa designia ylitse kaiken, ei ole väärin sekoittaa mukaan uusia tuotteita. Mielenkiintoinen koti on rakentunut kerros kerrokselta ja totuus on, että on hankalaa, jos ei mahdotonta löytää kaikkea haluamaansa originaalina.

 

 

Viimeinen viininpunertava asia, joka osui haaviin, on mielestäni todellinen saalis sekä sisustajalle että keräilijälle, jälleen kerran Toivo ja Jussi Niskakosken osastolta. Arabian tehtailla syntynyttä ”one of a kind” taidetta eli eri kuppi- ja lautasmallien paloista taidokkaasti rakennettu mosaiikkikala.

Kuinka monta eri mallia sinä tunnistat? En suosittele kopioimaan itse työtä, mutta idean mosaiikkityöstä voi varmaan plagioida eli hyvä vinkki niille kädentaidon ystäville, jotka harmittelevat rikkinäisten kuppien perään. Tyylikästä hyötykäyttöä!!

 

 

Ennen puutarhakauden alkua viihdytään leffojen ja kirjojen parissa

Kun kevät muuttuu kesäksi, kansa rientää ulos – halu työntää sormet multaan, grillata, nauttia lämmöstä ja vihreydestä on suunnaton. Vielä ei ole sen aika, joten sisätilat ovat huomion keskipisteenä. On kaksi erinomaista tapaa levätä ja ruokkia sielua – leffat ja kirjat. Jos tilaa riittää, ohessa muutama hauska esine oman leffateatterin tai kirjaston kulmakiveksi.

 

 

”Young Rebel – Nuori Kapinallinen” (1955) oli James Deanin ensimmäinen elokuva. Kuvan James näyttää kuitenkin kovin leppoisalta, ei todellakaan kapinalliselta, aivan kuten omistajansa Late Ojakorpi Osto- ja myyntiliike Vuoskerrasta.

Dean keräsi kaksi Oscar-ehdokkuutta kuolemaan johtaneen auto-onnettomuuden jälkeen elokuvista ”Pikku Jättilainen ja Eedenistä Itään”. Ei siis ihme, että hänet muistetaan ironiseksi muodostuneesta lauseesta ”live fast, die young”.

Samaa, oikean leffateatterin tunnelmaa tuo vanha originaalikunnossa oleva leffapenkki, joka löytyi uuden helsinkiläisen vintageyrityksen Oranki Vintage & Untiques valikoimista.

Deanin patsas voisi toimia kuvitteellisena lipuntarkastajana: ”Saisinko lippunne, kiitos. Sitten istumaan 3P:n asetelmaan eli pirkko oikealle, poika vasemmalle ja popcornit keskelle pitämään levottomat kädet kurissa.

 

 

 

Leffajulisteet – upeita! Nuoresta Esko Salmisesta löytyy hämmästyttävän paljon Eino Leinon näköä. ”Runoilija ja Muusa” tehtiin juhlistamaan Leinon 100-vuotis juhlaa vuonna 1978. Se sai kriitikoilta kiitosta erityisesti hienosta ajankuvauksesta, tyylikkyydestä sekä turhan värikkyyden karttamisesta. Juliste puhuu samaa kieltä, vaikka siinä onkin hauska maininta ”värielokuva”.

 

 

Kirjasto vaatii mukavan nojatuolin ja siihen sopivan valaisimen, tämä kaksikko löytyi Antiikkilöydön osastolta. Kaunis pellavainen varjostin on käsityötaidon näyte, jonka hienona yksityiskohtana eriväristen lankojen käyttö. Ilmoittautukoon tai ilmiannettakoon se taho, joka tekee räätälöityjä valaisinten varjostimia – sinulle olisi tilausta!

Täytä kirjastosi teoksista, joiden tarinoihin haluat uppoutua. Vanhat kirjat ovat saaneet rinnalleen verkkoversiot, joiden en usko syrjäyttävän oikeita kirjoja, sillä vanhoissa kirjoissa on jotain lumoavaa. Niiden selailu, tuntuma ja tuoksu ovat koukuttavia. ”Osto- ja myyntiliikkeet kuten me sekä vintagemessut on erinomaisia paikkoja löytää esimerkiksi lähdeteoksia, joita ei muutoin ole enää saatavilla”, kertoo Late Ojakorpi.

Elokuvadiggarin ”must have” -listalta löytynee Sininen Enkeli, joka on kertomus Maleine Dietrichin värikkäästä, mutta välillä kovin säröilleestä elämästä. Nimi viittaa Dietrichin 30-lukuiseen läpimurtoelokuvaan, jossa hän esittää kabareetähti Lola-Lolaa.

Jos uskot Berliinin olleen boheemin elämäntyylin mekka, tämä  tarina vahvistaa tuota kuvaa. Jos pidät menneiden aikojen julkkisjuoruista, tämä sopii makuusi. Lisäarvona tulee kirjan tyylikäs kansi, joka sopii edustamaan tätä musta-valkoelokuvan diivaa.

 

 

 

Lopuksi otan pienen harha-askeleen pukeutumisen pariin ja kerron keväisestä asustepoiminnasta, joka löytyi Alles Guten osastolta. Ilma lämpee mitä edemmäs kevät etenee, joten on aika pakata talvivaatteet varastoon ja miettiä keväisiä juhlia, kuten vappua.

Jos haluat juhlia tyylillä, valitse asuksesi tämä pitseillä somistettu mekko ja heitä vanha ylioppilaslakki päähän ennen Havis Amandan lakitusta ja vappubrunssia. Tässä on samaa henkeä kuin Molly Ringwaldin asuissa ”Pretty in Pink”-leffassa – very cool!

Katseet kevättä kohti! Kohta se tulee, oletko valmis?