Otsikon lause kiteyttää ajatuksen keräilystä paremmin kuin hyvin. Keräilykohteita on ääretön määrä ja joka päivä syntyy uusia.

Wikipedian mukaan keräily on harrastusmuoto, jossa pyritään liittämään kokoelmaan mahdollisimman monta tai erilaista jonkin kategorian esinettä tai asiaa. Yksi päämäärä on kerätä kategorian kaikki kohteet, jolloin sarjasta tulee täydellinen.

Sanotaan, että kerran keräilijä, aina keräilijä. Onko se hyvä vai paha, riippuu miten keräilyä hallitaan. Keräilijöiden kirjavassa joukossa on myös tapauksia, jolloin rakkaasta harrastuksesta on tullut elämäntapa eli parhaimmillaan harrastus voi tuoda leivän pöytään – mikä sen parempaa?

 

 

Tervetuloa Turkuun, keräilijän paratiisiin

Jos sinuun on iskenyt antiikin keräilykärpänen, ”taudin” lievitykseen toimii esimerkiksi alan messuilla käynti. Viime viikonloppuna järjestetyillä Turun Taide- ja Antiikkimessuilla käyneitä vierailijoita sekä vannoutuneita keräilijöitä hemmoteltiin ostosten lomassa luennoilla. Lisäarvoa tapahtumalle antoi omien esineiden arviointimahdollisuus alan huippuammattilaisten voimin, mm. vuosia tv-ruudussa pyörinyt ”Antiikkia, antiikkia”-sarjasta tuttu FM Tuija Peltomaa oli mukana. Oheisnäyttelyitä oli tarjolla moneen makuun: raha, leikkikalut, nukkekodit, taide, vakat sekä aaltodesign. Muutama mobilistiautokin oli mahtunut näytille sekä hauska ”Parta ei pahoille kasva”-mininäyttely.

Parta- ja viiksikulttuuri välineistöineen on ihan oma juttunsa, siinä on mukana ripaus herrasmiesmäistä veikeyttä. Movember eli No-shave November hyväntekeväisyystempaus voisi löytää tästä näyttelystä itselleen paljonkin käyttökelpoista materiaalia.

 

Vanha raha kiehtoo ja Suomen markoista puhuminen on kovin ajankohtainen näin ”Suomi 100”-juhlan kynnyksellä. Turun Rahan Päivät pitivät luentoja aiheesta päivittäin ja Numismaatikkojen Seura oli kerännyt näyttelyn B-saliin. Aika on muuttunut huimasti siitä, kun oravannahoista siirryttiin laattamaisiin taalereihin ja sittemmin paperirahaan. Tänä päivänä käteisrahaa tuskin näkee, sillä suurin osa siitä kulkee pitkin bittitaivasta ja nostoon riittää, kun vastaa kysymykseen ”käykö lähimaksu?”.

 

Miniatyyrielämää

Viime joulukuussa Helanderin Huutokaupan sivuilla pystyi seuraamaan mielenkiintoista joulukalenteria – 50.000 euroa maksaneen nukkekodin esittelyä!

”Hulppean nukkekodin sisältä löytyy muun muassa kultasepän valmistama hopeinen kahvikalusto, keraamikon valmistamia astioita, silkkiset tapetit sekä Swarovski kristalleista valmistetut kattokruunut – kaikki miniatyyrikoossa, tietenkin.” näillä sanoin asiaa kuvaili Helanderilta Jenny Siren.

Harva nukkekoti on mainitun kaltainen, tämänkin keräilyn piiriin mahtuu monenlaisia tyylejä. Messuilla oli keräilijän ulottuvilla kaikkea pikkuruisista tuohitossuista kokonaisiin talopaketteihin.

Moderni versio perinteisestä tuotteesta on Tuijan Minipuodin itsekehittämä talopaketti ”Kotikolo”, jonka ulkonäköä säätelee mielenkiintoinen vinokatto. Paketti sisältää myös ikkunalistat ja ulkokatokset ja talon ulkokuori on maalausta vailla olevaa lautapaneelia.

 

Jos sinua kiinnostaa perinteisemmät mallit, tämä 50-lukuinen rintamamiestalo tarjoaa erinomaisen esimerkin. Raollaan oleva ulko-ovi on kuin kutsu vierailulle miniatyyrielämään, jossa talon emäntä häärää keittiöhommissa. Tunnetko pullantuoksun?

 

Fantasiaa vai totta? Taidolla rakennettu sirkus ja sen karavaaniseurue hurmasi yksityiskohdillaan. Kuvassa Madame Manchegon karavaanivaunu kiireessä kaiteelle jääneiden nailonsukkien kera. Olisiko tarvetta pienelle ennustukselle? Madame katsoo mielellään kristallinpallosta tai tarotkorteista, miltä tulevaisuutesi näyttää.

 

”Kasva isoksi, älä aikuiseksi”

Tuolla lauseella mainosti aikanaan nyt jo edesmennyt hampurilaisketju Carrols. Sama lause sopii puhuttaessa leluista, ne eivät ole lasten yksinomaisuutta, vaan meidän kaikkien, iästä riippumatta. Lelut ovat nostalgisia ja usein ne vievät meidät ajassa lapsuuteen. Messuilla lelukeräilijällä on oiva mahdollisuus toteuttaa ne mieliteot, jotka lapsena jäivät vain haaveeksi.

Amerikanrautoja, työkoneita, sotakalustoa, lentokoneita, robotteja, eläimiä ja junia – metallileluja messuilta löytyi jos jonkinlaisia. Kyseisen keräilijän erikoisuus on takana näkyvä 20-lukuinen bussi, mutta hänen sydäntään lähimpänä ovat kuitenkin sota-aikaiset tykit.

 

Kuka muistaa View Masterit? Tarjolla oli Vesa Keskisen kokoelma eri aikakausien 3D-laitteita ja kiekkoja, erikoisuutenaan kuvassa näkyvä pyöreä malli.

View Masterin keksijä William Gruber, kehitteli stereokuvauksen, jossa luodaan kolmiulotteinen vaikutus kohteesta kuvaparilla. View Master esiteltiin yleisölle ensimmäisen kerran New Yorkin maailmannäyttelyssä ja se oli alkujaan vaihtoehto matkailijoiden suosimille maisemapostikorteille.

 

Varsinaisten messujen puolelta löytyi kiinnostava lelu – ”kiertokoulu”. Koululuokan varusteineen voi pakata laatikkoon ja leikkiä sillä missä ikinä haluaa. Liekö saksalaista alkuperää – kuka tunnistaa maiseman?

 

Taidetta seinille

Seinille ripustettavan taiteen hinta vaihtelee yhtä laajalti kuin sen ulkomuoto. Hinta muotoutuu siitä, onko kyseessä nimettömän taiteilijan tuotos, edullinen kopio vai signeerattu, arvonsa säilyttävä taideteos. Messujen anti taiteen osalta oli hyvä, kuten nimi antaa ymmärtää. Tarjolla oli mm. maalauksia, grafiikkaa, ryijyjä, seinälaattoja sekä kevyemmälle kukkarolle sopivia kasviprinttejä. Korkealaatuista taidetta voi ostaa niin gallerioista kuin verkonkin kautta. Verkosta löytyvää tarjontaa messuilla esitteli Taiko, taiteen verkkokauppa, mm. ”ankkataiteilija” Kaj Stenvallin vauhdittamina.

Turkulaisen Wasa Gallerian osastolta löytynyt klassiseen sisustukseen sopiva Elina Luukasen teos. Se on hieno ajankuva ja mielestäni hyvä sijoitus nykytaiteeseen. Hänen töitään on kuvattu mm. seuraavin sanoin: ”Grafiikan interiöörejä ja pihanäkymiä katsellessa tulee tunne, kuin ihminen olisi niistä juuri poistunut. Esineiden ja tilan tunnelma on voimakas intiimin mittakaavan ja herkän valonkäsittelyn ansiosta.”

 

Vaihtoehtoinen tapa antaa seinälle ilmettä on käyttää vanhoja kehyksiä hyväkseen. Ne voi täyttää haluamillaan printeillä tai vaikka tapeteilla, kuten Vintagekonttori goes Marickenin inspiroivassa esimerkkisisustuksessa on tehty.

 

Osa seinälle ripustettavasta taiteesta oli vain ihailtavana, kuten tämä Alvar Aallon kanttarellimäinen reliefi. Maailman laajimman Aalto-kokoelman omistava Pertti Männistö kertoi auliisti Aallon tuotannosta sekä arvioi yleisön esineitä ohessa. Hänen 25 vuoden aikana kerätty kokoelmansa herättää ihailua ja on saanut oikeutetusti maailmanlaajuista huomiota osakseen.

 

Vakka valitsee kantensa ja keräilijä aarteensa

Jotkut tavarat vain kuuluvat yhteen, ei välttämättä siksi, että ne kuuluisivat samaan sarjaan, vaan siksi, että ne näyttävät hyvältä yhdessä. Aivan kuten erikoisnäyttelyssä nähdyt vakat kansineen – mikä tahansa ei istu, ei vaikka miten yrittäisi.

Seuraavat keräilyaarteet ovat omia valintojani sisustavan keräilijän silmin – viihdykkeitä kirjastoon, feminiinisyyttä kampauspöydälle ja ryhdikkyyttä ruokailutilaan.

Kauniita asioita on vaikea vastustaa, eikö? Nimimerkki: ”Ikuinen keräilijä”