Helsinki Coffee Festival täytti uutiset sekä lukemattoman määrän kahvikuppeja tapahtumansa aikana, toukokuun toisena sunnuntaina on Äitien vuoro.

Helsinki Coffee Festival filled headlines and numerous cups of coffee during their event, in the second Sunday of May is Mother’s turn. 

Koska blogini nimi on ’A cup of coffee & vintage’, minusta tuntuu, että nimi velvoittaa myös minua kirjoittamaan kahvista. Seuraava yhdeksän ajatuksen pakina ei perustu pelkästään faktoihin, vaan se on täynnä kahvilla höystettyjä ajatuksia. Tule mukaan ja nauti kupillinen kanssani…

Because my blog name is ”A cup of coffee & vintage” I feel the name obligates me as well to write about coffee. Following causerie of 9 thoughts is not based only on facts, it’s full of thoughts flavored by coffee. Please, do join and enjoy a cup with me…

 

Koska suomalainen juo kahvia keskimäärin viisi kuppia päivässä, miksemme iloittelisi kahvin lisäksi myös kupeilla? Kuvan kupit olivat myynnissä sivuillamme, ne ovat 50-luvulta ja saksalaista alkuperää.

 

1. Meistä jokaisella on joku addiktio / Each of us have some addiction

Addiktio eli riippuvuus on selkeä, kun ilman kyseistä asiaa ei voi elää tai vähintääkin, että asia hallitsee arkea. Monelle meistä riippuvuuden aiheuttaa kahvi ja siinä oleva taianomainen, piristävä ja virkistävä kemikaali nimeltä kofeiini. Siihen kiinni jäädessä ja sen puutteessa, kofeiini aiheuttaa ärtymystä. Jos siis puhutaan kahvinkulutuksesta ja käyttäytymisestä yhdessä, me suomalaiset olemme toistuvasti yli 12 kilolla kahvinkuluttajina maailmanlistan kärjessä. Johtopäätös? Suomi on täynnä ”hyväntuulisia tehopakkauksia”, ärtymystä täällä ei esiinny, koska kahvipannut ovat aina kuumana.

Meidän ei tule häpeillä kahviriippuvuutta, vaan ottaa asia hallintaan, ennen kuin se hallitsee meitä. Suomessa kahviriippuvuudesta voi nimittäin puhua avoimesti, sillä ympärillä on enemmän kohtalontovereita kuin minkään maailman AA-tapaamisessa.

Addiction or craving is obvious, when it’s impossible to live without the matter or at least, it controls weekdays. To many of us an addiction is caused by coffee and it’s magical, invigorating and stimulating chemical named caffeine. When hooked on and craving on it, caffeine leads to irritation. So if we talk about coffee consumption and behaviors in one, we Finns are continuously top scorers in international lead table with over 12 kilos coffee consumption. Conclusion? Finland is full of cheerful high-performers, here irritation won’t exist because coffee makers are always aboil.  

We shouldn’t shame about coffee addiction, but control the matter before it controls us. In a matter of fact, in Finland it’s possible to talk about coffee addiction openly, because around is more fellow sufferers than in world’s any AA-meetings.

 

”Jyväskylän Antiikkimessujen yhteydessä on mahdollisuus tutustua Veli ja Tuula Kosken nostalgiseen kahvinäyttelyyn,” kertoi  Mediapron Sari Kallio huhtikuisessa messutiedotteessaan. Kuvassa 30-lukuisia kahvipaketteja kyseisestä näyttelystä. Veli Koski aloitti keräilyn autoaiheisista kahvikorteista ja kertoo yhden hauskimmista kahviaarteistaan olevan Irwin Goodmanin oman kahvisekoituksen kahvitölkin, joka on koristettu tekstillä ”Otetaan taas piaenet”.

 

2. Aina on hetki kupilliselle kahvia / There’s always time for a cup of coffee

Hieraiset silmiäsi aamulla ja ajattelet ensimmäiseksi: ”Ylös, ulos ja kahvinkeittoon”. Aloitamme päivän kahvilla, koska muutoin tuntuu, ettei koneet lähde käyntiin. Sama ajatus pyörii mielessä pitkin päivää, siitä on vaikea päästä eroon. Keskimäärin suomalainen juo viisi kuppia kahvia päivässä, joten monelle seuraava aikataulu on karua todellisuutta:

  • klo 06 aamutoimien yhteydessä  – ”käynnistys”
  • klo 09 työpöydän ääreen päästessä  – ”tuplaus”
  • klo 12 lounaan jälkeen  – ”vahvistus”
  • klo 15 iltapäivän kahvitunnilla  – ”korjaussarja”
  • klo 18 rankan työpäivän jälkeen  – ”viimeistely”

Ihminen tottuu helposti rutiineihin, varsinkin jos niitä ruokitaan tasaisella virralla. Rutiinit tekevät elämästäsi turvallisen tuntuista ja kun lisäät siihen aamun ja kofeiinin, meillä on erinomaisen otollinen pohja kahviriippuvuuden syntymiselle. Älä tarkista paljonko katso on, vaan kuuntele kehoasi kaipaatko kahvia. Ajalla ei todellisuudessa ole väliä, tärkeämpää on nautinnollinen kokemus.

You rub your eyes in the morning and the first thought is: ”Up, out and brew some coffee”. We start our day with coffee, because otherwise it feels machines won’t start. Same thought circulates our mind during the day, it’s hard to get rid of. Approximately a Finn drinks five cups of coffee in a day, so for many following schedule is a harsh reality :

  • 6 am   during morning preparation – ”start up”
  • 9 am   arriving on your work desk – ”doubling”
  • 12 am after lunch  – ”restorative”
  • 3 pm   afternoon coffee break – ”hair of the dog”
  • 6pm    after hard working day – ”finalisation”

People get use to routines easily, especially if those are sustained by a steady flow. Routines make your life feeling safe, when you add on it morning and caffeine, we have a splendid building ground for an addiction. Don’t check what’s the time, but listen your body if you long for coffee. Time really doesn’t matter, more important is to have a pleasureful experience.

 

Suomen suositun kahvinpaahtimo on ollut kautta aikojen Paulig ja yhtä vankkaa suosiota kahvikuppien puolella on pitänyt Arabia. Varsinkin puhalluskuvioidut kupit ovat suosittuja vintage-piireissä ja siksi niiden hinnat kiirivät huippulukemiin. Kuva retrohenkisestä Arabian kuppisetistä on Exponovan vintage-messuilta maaliskuussa.

 

3. Kunhan se on Juhlamokkaa / Just to have Juhlamokka

Eri kahvilaaduilla ja paahtoasteilla on suuri vaikutus kahvin makuun. Harva meistä pääsee vaikuttamaan paahtovaiheeseen muutoin kuin valitsemalla erilaisia lopputuotteita.

Turhan moni suomalainen valitsee edelleenkin Suomen ykkösmerkin eli Pauligin Juhlamokan, vaikka uudennäköisiä kahvipaketteja on ilmestynyt kaupan hyllyille tiuhaan tahtiin. Tämä vaihtoehtojen kirjo on tavallaan pakottanut myös Juhlamokan uudistumaan, sitäkin löytyy useampaa eri laatua.

Luoja antakoon meille suomalaisille ripauksen rohkeutta kokeilla jotain uutta, hieman korkeampi hinta nimittäin saattaa olla riskin arvoinen. Ennen seuraavaa harjoitusta, varoituksen sana on kuitenkin paikoillaan, tämä saattaa aiheuttaa elämänlaadun äkillistä paranemista:

Nosta siis katse lattiasta, astu puolimetriä sivuun ja poimi joku aivan uudennäköinen paketti kauppareissullasi. Toista harjoitusta kuukauden ajan, äläkä luovuta, vaikkei ensimmäinen kahvi olisikaan sinun ”suusi makuista”.

Different coffee qualities and level of roasts have a great effect on coffee flavour. Only few of us have a chance to effect on roasting other than selecting a different end result.

Way too many Finns still selects Finland’s top brand, Paulig’s Juhlamokka, even new looking packages pop up on frequent pace. This spectrum of choices have forced Juhlamokka to renew, more alternative version of it is available. 

Let God give us Finns a dash of courage to try something new, a bit more expensive price might be worth of a risk. Before following exercise word of warning must be placed, this might suddenly improve the quality of your life:

So raise your eyes from the floor, step half meter aside and pick up one completely new package while you’re shopping. Repeat the practice for a month, don’t give up if the first coffee wouldn’t suit your ”taste buds. 

 

Gustav Paulig aloitti muun ohessa kahvin tuonnin Suomeen vuonna 1876. Tuolloin kahvinpaahtimoja ei vielä ollut eli kahvi paahdettiin kodeissa. Kuluttajapakkauksissa kahvi tuli myytiin 1924 lähtien, tätä ennen myynti tapahtui säkeistä ja jauhatus tapahtui joko kauppojen isoilla kahvimyllyillä tai käsikäyttöisellä myllyllä asiakkaan toimesta. Vuonna 1942 syntyi Juhlamokka ja sen mainoksissa hymyilevä Paula-tyttö mullisti Pauligin kahvin myynnin. Juhlamokka on edelleenkin Suomen suosituin kahvimerkki. Kuvat Tampereen ja Jyväskylän keväisiltä messuilta.

 

 4. On kaksi tapaa keittää kahvia; oikea ja väärä / There’s two ways to brew coffee; right and wrong

Otsikon niminen kappale jo edesmenneeltä Sleepy Sleepersiltä kiteyttää kahvinkeiton ongelmat. Kyllä, kahvinkeitossa voi epäonnistua ja ajautua väärille raiteilla, jopa ennen keittovaihetta.

Hyvä kahvi on kolmen työvaiheen lopputulos, siihen kuuluu jauhatus, suodatus ja nauttiminen. Tuore, vastajauhettu kahvi tuo veden kielelle, se on kuin kahvinkeiton esileikki.

Tuoksu laimenee jo 15 minuutissa, joten pidä kahvi aina tiiviisti suljetussa purkissa. Jos et osta kahvia papuina ja jauha sitä itse, muista että kun avaat kahvipurkin, tuoksun tulisi tervehtiä sinua, sillä tuoreus on yksi hyvän kahvin takeista.

Oikeaan lopputulokseen voidaan päästä käyttämällä tuoretta kahvia, raikasta vettä ja pitämällä keittimen puhtaana. Meidän ei tulisi kompastu laiminlyönteihin tai oikopolkuihin näiden kolmen suhteen.

A song from late Sleepy Sleepers called like the headline encapsulates the problem of coffee brewing. Yes, it’s possible to screw up coffee brewing and take a wrong track, even before the brewing stage.

A good coffee is a combination of three stages, there’s grounding, filtering and drinking. A fresh, recently grounded coffee is mouthwatering experience, it’s like a foreplay of coffee brewing.

Aroma vapors in 15 minutes, so keep coffee always in tightly closed canister. If you don’t buy coffee beans and grind them by yourself, remember that when you open a coffee jar, aroma should welcome you, because freshness is a part of good coffee procedure.

The correct result could be reached by using a fresh coffee, brisk water and clean equipment. We should not neglect or take short cuts in these three steps.

 

Vanhat kahvimyllyt ovat haluttua rekvisiittaa mm. kahviloille, sillä kokoluokkansa puolesta harvassa kodissa on enää tilaa moiselle teollisuusversiolle, joita käytettiin aikoinaan myymälöissä. Kuva Tampereen Keräilymessuilta huhtikuussa.

Kotiin sopivammat käsikäyttöiset versiot ovat monen kahviystävän ja keräilijän suosiossa. Oikeanpuoleinen seinämylly on tuntemattomalta valmistajalta, vasen taas hollantilaisen Delftin versio. Nämä olivat myynnissä Kaapelitehtaan vintagemessuilla maaliskuussa.

 

5. Kahvinkeitin on niin helppo / Filter coffee maker is so easy

On monta erilaista tapaa keittää kahvia, joten muistutettakoon ettei suomalaisten suosikki, suodatinkahvi ei ole ainoa. Iltasanomat keitti kahvia viidellä tavalla ja päätyi silti edellä mainittuun, minä en…

On makuasia mitä metodia käyttää, mutta suosittelen tutustumaan myös muihin, sillä useimmat vaihtoehtoisista tavoista ovat jopa helpompia kuin kahvinkeittimen käyttö. Hyvä kahvinkeitin on huomattavasti kalliimpi sijoitus kuin esim. perinteinen kahvipannu, mutteri- tai pressopannu, näitä kun saa jo muutamilla kympeillä.

Jos haluat hellitellä kumppaniasi, käy ostamassa jotain mielenkiintoista erikoiskahvia ja uusi laitteisto erilaisen kahvin valmistukseen. Tarjoile kahvi sunnuntaiaamuna sänkyyn ja parisuhteesi saattaa saada uuden kipinän yhtä nopeasti kuin ensimmäinen erä kahvia on hävinnyt kupista.

There’s many ways to brew a coffee, so be reminded that Finn’s favourite, filtering coffee isn’t the only one. Iltasanomat brewed coffee in five methods and still selected mentioned-above, me not…

It’s matter of taste which method is preferable, but I do recommend testing other ones, many alternative methods are even easier than using the filter coffee maker. A good filter coffee maker is much more expensive investment than traditional coffee pot, moka pot or French cafetiére, you could get these as little price as couple tenner.

If you hope to fuss your partner, go and select some special coffee and a new equipment to make alternative type of coffee. Serve this coffee in Sunday morning, straight to the bed and your relationship could get a new sparkle as soon as the first cup have been finished.

 

Ihanan suomalainen yhdistelmä sinistä! Emalinen kahvipannu on todella hyvässä kunnossa ja Taika-metallipurkki kettu repolaisineen ihastuttaa satumaisella kuvioinnilla. Klaus Haapaniemi on yksi Suomi-designin kiistattomista huippunimistä ja hänet on nimetty yhdeksi aikamme merkittävimmistä nousevista kuvittajista ja suunnittelijoista – ei ihme! Oma suosikkini on hänen Tanssi-sarjan kuvitukset. Kuva on keväisiltä Kaapelitehtaan messuilta.

Nyt on taas muodikasta keittää suodatinkahvia ”käsipelillä”, ilman keitintä. Kuvassa 70-luvun keraamisia suodatinsuppiloita, muun muassa Melittan valmistamia. Nämä yksilöt olivat tarjolla Lahden Keräilymessuilla huhtikuussa.

 

6. Teema-Muumi / Teema Moomin

Hetki, jolloin kahvinkeitosta syntyvä tuoksu valtaa tilan ja lähes kiehuva vesi uuttuu kahviin, aiheuttaa liikekannallepanon. Tuoksu kutsuu juojaa hakemaan lempikuppinsa valmiiksi, se ikäänkuin lähettää viestin aivoihin ”mustaa nektariinia on pian tarjolla”.

Reissussa joutuu toisinaan tyytymään take away -pahvimukiin, mutta kotona asiat ovat toisin, lempimuki on tärkeä osa kahvirituaalia. Se, juotko kahvisi posliinikupista, mukista vaiko lasista, vaihtelee täysin käyttäjän ja kahvityypin mukaan. Kannustan maanmiehiäni rohkaistumaan valinnoissaan, onhan maailma täynnä  toistaan upeampia vaihtoehtoja, kuppeja, jotka korostavat kahvihetken erityisyyttä.

Seuraava kommentti on näpäytys sille tiimille, joka poimi Suomi 100-mukien malliksi Teema-sarjan á la Kaj Franck; se on liian varmaa valinta, mielestäni siinä ei ole hienostuneisuutta mitä juhla ansaitsee. Miksi? Olen kyllästynyt juomaan kahvia Teemasta, koska kaappini on ollut täysi sitä yli 20 vuotta.

Se piilottaa myös yhden maailmanmatkaaja-Muumin, joka palasi mukanani Suomeen. Tämä eläköitynyt Teema-muumi on ylpeä suomalaisuudestaan , sillä se on ajalta jolloin mukit oli ”aikuisten oikeasti” valmistettu Suomessa.

A moment when aroma of coffee brewing spreads all over the room and nearly boiling water extracts coffee causes a mobilization. The aroma invites a person to pick up a favourite cup, as if it would send a message to your brain ”black nectarine is soon available”.

During travels you have to settle for a take-away cup, but at home, things are different, a favourite mug is important part of coffee ritual. Should you drink coffee from a cup, a mug or a glass varies fully depending on a user and type of coffee. I encourage my fellow countrymen to make braver choices, the world is full of each more beautiful cups, which highlights the speciality of coffee break.

Following comment is my personal flick to a team who chose Finland 100 -mugs Teema series à la Kaj Franck; It’s too safe option, I thought there’s no elegance this occasion deserves. Why? I got bored to drink my coffee from Teema, because my cupboard has been full of it over 20 years.

It also hides a globetrotter Moomin, which returned to Finland with me. This retired Teema Moomin is proud to be a Finn, it’s from era when these mugs were ”adults really” manufactured in Finland.

 

Suomalaista designia parhaimmillaan? Meillä on osattu ja osataan tehdä tehdä todella kauniita tuotteita – juuri tämän kupin kaltaisia herkkupaloja olisin halunnut nähdä Suomi 100-kuppien tarjonnassa. Kuva on ollut arkistoissa odottamassa oikeaa hetkeä, se on napattu syksyisiltä Tampereen messuilta.

Alla keväinen 50-luvun kuppi, joka mielestäni sopisi vaikka Äitienpäivälahjaksi! Kupin alkuperämaa on Saksa ja valmistaja Hutzenreuter Porselein. Suomessa ulkomaalaisvalmisteisia kuppeja ei juurikaan arvosteta, vaikka niiden kauneus toisikin kahvinhetkeen haluttua erityisyyttä. Kuva on peräisin keväisiltä Turun Taide- Ja Antiikkimessuilta.

 

7. Kahvi yhdistää ystävät / Coffee unites friends

Vanhaan hyvään aikaan, puhun siis ajasta 20 vuotta sitten, oli tapana piipahtaa ystävien ja sukulaisten luona vierailulla. Ei näitä tapaamisia sen kummemmin sovittu, vaan ajettiin pihaan, soitettiin ovikelloa ja jos hyvin kävi, isäntäväki oli paikalla. Vieraat toivotettiin tervetulleiksi kysymällä: ”Keittäisinkö kahvit?”. No tietysti, kukapa tuosta kutsusta kieltäytyisi? Pullan puute ei haitannut, maailmaa parannettiin kupilla kuumaa kahvia ja hyvän ystävän seuralla.

Kahvin äärellä on moni ystävyys syventynyt, monta riitaa sovittu ja monenlaista yhteistoimintaa viritelty. Kahvilla on taianomainen vaikutus, se yhdistää ja on omalla tavallaan suomalaisen tapa osoittaa hellyyttä.

Vaikka elämme mobiiliaikakautta, kahvi yhdistää silti. On vaikeampaa sopia tapaamisia ilman ennakkovaroitusta, mutta sitäkin useammin ystävät tapaavat kahviloissa. Hyvää kahvia tarjoavan kahvilan tunnistaa huumaavasta tuoksusta, täpötäysistä pöydistä ja leveästi hymyilevistä asiakkaista. Kehitykselle kiitos, että meillä on taidokkaita baristoja ja nykyaikaisia maailmanluokan kahviloita, eikä vain Esson baareja…

In good old times, I mean the time 20 years ago, it was common to visit friends and family. No arrangement were especifically made, rather you drove in to the yard, rung the door bell and if lucky, host family was in. Guests were welcomed in by asking: ” Shall we brew some coffee?”. Well, who would decline this type of invitation? Lack of coffee bread didn’t matter, the world was reformed with a cup of coffee and company of a good friend.

By the aid of coffee many friendship became deeper, several disagreements were solved and many kind of co-operation were set. Coffee has a magical effect, it unites and at one’s own way it’s Finnish way to show tenderness.

Even we live mobile era, coffee still unites. It’s more complicated to arrange meetings without advanced planning, but more often friends meet in coffee houses. A coffee house serving good coffee is recognized of stunning aroma, tables full to the brim and broadly smiling customers. Thanks to advancements that we have skilled baristas and modern world class coffee houses, not just Esso’s bars…

 

Kahvihetkiä Arabian Emilia-sarjan tapaan. Sarja on ilmeeltään aina yhtä moderni, vaikka siltä löytyy ikää reilut 60 vuotta. Eikö tätä sarjaa saisi mitenkään uustuotantoon, mutta mukeina? Allekirjoittaneelle kelpaisi kyllä! Tätä kuppia myi Ajan-Muisto Jyväskylän messuilla huhtikuussa.

 

8. Hädän sattuessa / In case of emergency

Sota-aikoina kahvipula pakotti kansan nauttimaan kahvinkorviketta, jossa oli noin neljännes oikeaa kahvia sekoitettuna rukiiseen, ohraan tai lantuun sekä niinkin villiin aineosaan kuin voikukan juuri. Mielikuvitusta tarvittiin varsinkin 40-luvun Suomessa, sillä korvike vaihtui täysin kahvittomaan vastikkeeseen, jota valmistettiin sikurista ja sokerijuuresta. Tätä ankeutta olivaikea kestää, joten ei ihme, että kahvin salakuljetuksesta tuli erinomainen business.

Miten selvitään tilanteista, kun kahvi on vahingossa päässyt loppumaan? Miksi ihmeessä nikotiinilaastarin, -purkan tai -sumutteen tapaisia korvikkeita ei ole vielä keksitty? Ikävä kyllä, teen tai kaakaon juonti ei auta asiaa, sen voin omasta kokemuksesta sanoa.

Nykyajan korvike – murukahvi. 70-luvun muruista syntyneet karmeat litkut ovat vaihtuneet versioihin, joilla pystyy pitkittämään kahvihampaan kolotusta. Starbucks-tyyppisten megaketjujen maailmanvalloitus ja ohella tapahtuva käännytystyö on tuottanut tulosta, tänään maistuvaa kahvia saa lähes maailman joka kolkassa. Suomessa jopa R-kioskilta. Ehkäpä Posti tai jäätelöautot kasvattavat tuotevalikoimaansa kahvin puolelle. Eikö olisikin hienoa, jos voisimme poimia erän vastajauhettua erikoiskahvia suoraan kodin ulkopuolelta?

During wars coffee shortage forced nation to enjoy coffee substitute, which contained quarter of real coffee mixed in rye, barley or swede and as wild ingredient as dandelion root. Imagination was needed especially in 40’s Finland when previous substitute changed completely for non-coffee containing substitute, which was made of chicory and sugar beet. This bleakness was hard to withstand, so no wonder that coffee smuggling became sterling business.

How to survive in situation when you accidentally run out of coffee? How come nicotine blasters, – gum or spray like substitutes aren’t invented yet? Unfortunately tea or cocoa drinking won’t help, this I can tell from my own experience.

Nowadays substitute – instant coffee. 70’s horrible beverage has changed now to a version which successfully ease coffee tooth pain. Starbucks like mega brands world conquest and converting along side has shown results, today tasty coffee is available almost in world’s every corner. In Finland even from R-kioski. Maybe Posti or ice cream vans could grow their product selection to cover coffee. Wouldn’t it be great, if we could pick up freshly grounded speciality coffee just outside from our door step?  

 

Sotien aikana Lotta-yhdistykset tilasivat eri puolilta maata Arabian XV- ja XS-mallisia ravintolaposliinista valmistettuja kahvikuppeja. Tämä kuopiolainen yksilö oli näytillä Suomen Asehistoriaallisen Seuran osastolla Jyväskylässä.

Alla olevat kuvat ovat samasta tapahtumasta, mutta Kosken pariskunnan näyttelyosastolta. Kahvimyllyt kävivät lähes tarpeettomiksi 40-luvulla, kun sota-aikana oikeaa kahvia  ei ollut tarjolla. ”Kahvi” sai uusia ulottuvuuksia uusine nimikkeineen, kuten korvike, vastike, lisäke ja vahvike.

 

9. Kahvinmakuisia muistoja / Coffee tasting memories

Maistuva kahvi, unohtumaton kahvipaikka ja hyvä seura jättää jälkensä muistoihin.

Meillä suomalaisilla on jotain, jota toisilla kansoilla ei ole eli palkalliset kahvitauot;  nuo tauot tekivät minusta kahvinjuojan. Muistan autoreissun ja termarikahvit meetvurstileipineen, kuten myös nuo samettiset pannukahvit mummolassa.

En pysty unohtamaan Nescafe-täytteisiä työpäiviä Englannissa. En myöskään ole unohtanut macchiatoa suurkaupungin sykkeessä, enkä etelän aurinkorannan jäistä ice coffeeta.

Mieleen ovat painautuneet ensimmäisen kahvinkeiton haparoivat otteet ja kemistimäinen ilo Santos-’kuplapannua’ testatessani. Äitienpäivinä vapisevin käsin sänkyyn kannetut kahvit eivät voi tuoda muuta kuin hymyn kasvoille.

Kahvimuistoja ja maailmankuvaa on helppo laajentaa valitsemalla vaihteeksi makea turkkilainen, pehmeä americano tai terästetty Irish coffee. Yksinkertaisen ohjenuorana on olla rohkea, kokeilla uutta, etsiä omaa tapaa ja antaa itselleen luvan rakastua KAHVIIN.

Tasty coffee, unforgettable coffee place and good company leaves a trace on memories. 

We Finns have something what other nations don’t, paid coffee brakes; those breaks made me a coffee drinker. I remember car trips and thermos flask coffee with salami sandwiches as well as those velvety kettle coffees at grandma’s place.

I am not able to forget Nescafe filled working days in England. Neither I forgot macchiato in heartbeat of metropolis, nor ice coffee at southern sunny beach.

My mind has a trace of fumbling maneuvers during 1st coffee brewing and chemist-like joy when testing Santos bubble pan. Mother’s day coffee carried straight to bed with shaky hands can’t bring other than smile on my face.

Coffee memories and world view is easy to enlarge by selecting for a change sweet Turkish, smooth Americano or spiked Irish Coffee. Basic guideline is to be brave, try new things, look for your own way and let yourself fall in love with COFFEE.

Hyvää Äitienpäivää – olkoon kahvisi kuumaa & vahvaa ja tehköön päivästäsi mahtavan!

Happy Mother’s Day- may your coffee be hot & strong and make your day glorious!      

                                                                                     

HALUATKO LUKEA LISÄÄ?

World Atlas kertoo kuka muu kuuluu kahvin suurkuluttajiin suomalaisten lisäksi:

http://www.worldatlas.com/articles/top-10-coffee-consuming-nations.html

Lontoossa asuva Lena kertoo Lontoon messuista ja (hauskasta) kahvikrapulastaan blogissaan ’London and beyond’:

London Coffee Festival ja miksi en juo enää kahvia