Kesään kuuluu reissut, joissa voi maksimoida näkemisen ja kokemisen lähes loputtoman valon innoittamana. Kesä herättää turut ja torit eloon eli jos pidät vanhoista tavaroista, tapahtumista ja historiasta, tervetuloa mukaan kesäreissulle!

Matkaaminen ajanhengessä

Päästäksemme nostalgiahenkeen, lähdemme matkaan tyyliin sopivasti Rellulla eli 1973 vuoden Renault Estafettella. Matkaaminen sujuu kuin siivillä ja leppoisa seitsemänkympin vauhti antaa mahdollisuuden nauttia maisemista, johon mielenkiintoiset museoreitit antavatkin hyvän tilaisuuden. Tällä kyydillä teemme minimatkan etelärannikon muutamiin helmiin –  Tammisaari, Porvoo, Loviisa ja Kotka.

 

 Välkommen till Ekenäs – Tammisaari, suomenruotsalainen paratiisi

On heinäkuun toinen viikonloppu ja nautin aamukahvia Tammisaaren torilla paahteisessa auringonpaisteessa ja hyvässä seurassa – voiko olla parempaa? Viitisensataa vuotta vanha kaupunki kuhisee iloisia ihmisiä ja kielten sekamelska pistää miettimään: ”ihan kuin olisin ulkomailla”.

Vanhan tavaran superviikonloppu Raaseporin maisemissa moninkertaistaa kaupungin väkimäärän. Tammisaaren keskusta tulvii katukirppiksiä ja lähistöltä löytyvien Billnäsin ja Fiskarsin antiikkimessujen väkimäärä lähentelee 15.000 kävijää! Tarjonta on ylitsevuotavan runsasta, joten välillä on hyvä poiketa rauhallisemmille vesille eli rantaan ihailemaan veneiden liikennöintiä tai kuljeskella vanhan kaupungin lumoavilla pikkukujilla.

Saapuminen paikalliselle leirintäalueelle oli ikimuistettava, sillä meille hurrattiin ja täpötäydellä leirintäalueelta nostalgiselle kulkuneuvolle löytyi tilaa ihmeen kaupalla! Istuskelu rannalla ja piristävä iltakävely keskustan rientoihin täydensivät kesäillan. Hienon päivän päätteeksi Rellu tarjosi mukavan makuusijan. Kesää parhaimmillaan!

Kerroimme taustoja Fiskarsin ja Billnäsin tapahtumista jo etukäteen, sillä niillä on yhteinen alkuhistoria. Tapahtumat ovat eri henkisiä, eikä niitä tulisi vertailla, vaan nauttia niistä juuri sellaisina kuin ne ovat. On järkevää pyhittää päivä molemmille tapahtumille; noin 170 näytteilleasettajan ja monien viihdyttävien tarinoiden kuulemiseen yksi päivä ei millään riitä!

Ensimmäisenä suuntaamme Billnäsiin, jossa on rento, markkinamainen tunnelma ja ratsutallin miljöö korostaa tätä.

Noin 10 kilometrin päässä sijaitsevasta Fiskarsista on hiotunut turistikohde ja Antiikkipäivät tapahtumana on selkeästi messumaisempi. Upeita osastoja löytyy molemmista, aarteiden kirjosta puhumattakaan. Lisää kuvia molemmista tapahtumista löytyy Facebook-sivuiltamme.

Jäätelötauko Vanhan Porvoon mukulakivikaduilla

Raaseporista kaakkoon pääsee ajamaan vanhaa museotietä eli samaista Kuninkaantietä, jota kautta postia kuljetettiin satoja vuosia sitten Bergenistä aina Pietariin saakka. Yli 40 vuotta vanhan auton kanssa matkatessa pysähdykset ovat tervetulleita ja Porvoo tarjoaa keskiaikaisen helmen, jota ei kannata ohittaa.

Ilta-auringossa kylpevä vanha kaupunki mukulakivikatuineen ja sen lukemattomat boutique-tyyliset liikkeet tarjoavat virkistävän tauon jäätelöä nauttiessa. Jätä korkokantakengät autoon, jotta voit nauttia kaikesta tästä! Katuja kävellessä voi helposti kuvitella kuinka vireä markkinapaikka Porvoo on mahtanutkaan olla, nykyään tienoo täyttyy hiljalleen kiertelevistä turistiryhmistä kameroineen.

Antiikin ystävälle näiltä kulmilta löytyy useampikin nostalgiaesineistöön erikoistunut liike.  Muutenkin kannattaa kurkistaa sisäpihoille, joissa vanhan hansakaupungin tunnelma on onnistuttu hienosti säilyttämään .

 

Mutka Loviisan Laivasillalle

Muistan ennen ohitustien olemassaoloa Loviisaan saapumisen; tie haarautuu kahteen juuri ennen 1800-luvun vaihteessa rakennettua Loviisan kirkkoa, joten se ei jää huomaamatta. Keskusta on täynnä vanhoja rakennuksia ja empire-tyylinen Raatihuoneen tori on ruhtinaallinen kaupungin kokoon nähden, muutenkin keskusta on hyvin keskieurooppalaisen oloinen esplanaadeineen.

Elokuun viimeisenä viikonloppuna kannattaa suunnata Loviisaan, sillä silloin vietetään Loviisan päivää. Alueen vanhoissa taloissa on avoimet ovet ja samalla voi poimia aarteita  Loviisan Keräily- ja Antiikkimessuilta.

Kurvaan kahville Loviisan Laivasillalle, jossa on leppoisa tunnelma ja josta voit nauttia aina syyskuun loppuun saakka. Gallery Saltbodanissa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä, joita kannattaa käydä vilkaisemassa.

Toinen tämän kesän taitelijoista, Markus Forss asuu osan vuodesta Nepalissa hakemassa inspiraatiota ja tämä näkyy hänen naivistisen näyttelynsä “Knock knock on Heaven´s door” miniatyyriteoksissa ja maalauksissa. Miniatyyrien figuurit on tehty suolamassasta muotoilemalla – hauska sattuma, onhan kyseinen rakennus toiminut juuri suolamakasiinina!

Loviisasta matka jatkuu kohti merikaupunki Kotkaa, josta matkan toinen osa ja kuvakavalkadi jatkuu.

Ohoy Rellu, suuntana kaakko…