Helsingin Messukeskus – 5 päivää – yli 56.000 vierailijaa

Terveisiä Habitaresta!

Kyseessä on tietysti Suomen suurin ja vanhin sisustustapahtuma, jonka juuret ulottuvat aina 70-luvulle asti. Alusta alkaen Habitare on toiminut muotoilun ja sisustamisen suunnannäyttäjänä tarjoten yhdellä kertaa uutta ja vanhaa designia sekä visioita tulevaisuuden trendeistä.

Tervetuloa aikamatkalle 60- ja 70-lukujen taitteeseen! Habitaren alkumetreillä lasikuitu ja muovi olivat vahvasti mukana ikonisine tuotteineen. / Festart Designin osasto – Antiikki 2017

Trendien syklisyys oli läsnä eri osastojen teemoissa, näkyvissä oli selkeitä toistoja menneiltä vuosikymmeniltä. Erityisesti tänä vuonna nostettiin esiin sitä, että eri tyylejä ja aikakausien tuotteita saa sekoittaa ja tästä olikin tyylikkäitä esimerkkejä tarjolla läpi Messukeskuksen. Avainsanoina voisivat olla innovaatio, eettisyys ja ekologisuus, joiden siivellä pystyi tekemään mielikuvamatkoja maailmalle sekä menneisyyteen, muuallakin kuin Antiikki 2017 puolella.

Erityisen paljon ihastusta herättäneellä Avotakan 50-vuotisjuhlaosastolla sekoitettiin eri aikakausien tuotteita. Osaston on suunnitellut Pihkala-blogista tuttu, sisustussunnittelija Maija Rasila ja voit katsoa esittelyvideon haastatteluineen klikkaamalla tästä.

Aivan kuten Avotakan osastossa, tyylikästä kerroksellisuutta löytyi myös Selina Vienolan stailaamasta mallihuoneesta, jossa uusien ja vanhojen tyylien sulautuminen toisiinsa on saumatonta / Selina Vienola – Antiikki 2017

Habitare vs. syksyinen patikkaretki

Habitare ja syksy kuuluvat yhteen, mutta niistä löytyy muitakin yhteneväisyyksiä. Aivan kuten patikkaretki syksyiseen metsään, myös Habitare tarjosi kävijöilleen yltäkylläisen annoksen visuaalisia ärsykkeitä – väriä, valoja, muotoja!

Kannon nokkaan istumisen sijaan, messuilla oli mahdollista lepuuttaa väsyneitä jalkoja kokeilemalla upouusia sohvia, uustuotantoon tulleita nojatuoleja tai vaihtoehtoisesti, taidolla kunnostettuja vintage versioita.

Hiort af Ornäsin vuonna 1956 suunnittelelma ’Lehti’ pääsi uustuotantoon tänä vuonna / kuva: www.fasetti.fi

Aurinko luo valojen ja varjojen leikin syksyisen metsän siimeekseen. Sen puuttuessa, uusien sekä vanhojen valaisimien tuoma keinovalo loi vastaanvanlaista tunnelmaa Habitaren osastoille.

Patikkaretkellä kädet tunnustelevat luonnon erilaisia pintoja, näin myös messuilla. Pintojen koskettaminen kuuluu asiaan; oli sitten kyseessä käsinkudottu matto, tuolin sulavamuotoinen käsinoja, nahkakantinen kirja tai akryylimuovinen valaisin.


Space age-tyylisen kulmauksen tunnelmaa visuaalisesti parhaana palkitulta osastolta / Tino Lehtisen osasto – Antiikki 2017

Jokamiehen oikeudella poimittujen sienien ja marjojen tapaan, myös Habitaresta tarttui mukaan jotain mukaan poimittavaa – ideoita ja tarinoita. Ne olivat ilmaisia, vaikka muutoin on luonnollista, että tapahtumaa leimaa vahva kaupallisuus.

Huomisen koti – monelta eri kantilta

Yhdellä lipulla pääsi kuuntelemaan myös luentoja, joita kuului kolmen näyttelyn kavalkadiin kymmenittäin. Lisäksi tarjolla oli useita erikoisnäyttelyitä, jotka pistivät miettimään asumista, muotoilua ja sisustamista, myös ”ei-niin-kaupalliselta” kantilta.

Muuttuva maailma ja ilmiö nimeltä pakotettu nomadismi / kuva: www.messukeskus.fi

Monelta jäi näkemättä pysähdyttävä Mobile Home(less)- näyttely, joka jäi syrjään varsinaiselta messuhumulta. Anssi Pulkkisen Street View (reassembled) -teos rakentui dramaattisesti kohdevalaistusta installaatiosta, jossa syyrialaisen, sodan runteleman rakennuksen raunioita oli sijoitettu rekan lavalle. Betonimurikat kuvastit asumisen ja maailmantilanteen globaalia muutosta, rekka taas valoillaan olevaa jatkuvaa liikehdintää ja pakolaisvirtaa. Teos heijastaa nykyaikaa ja sitä, ettei asumisen muoto ja sen valinta aina ole omissa käsissämme, sillä ikävät sattumat saattavat olla suurena osana päätöksentekoa.

Nykyihminen ihmettelee miten hommat hoituivatkaan entisaikaan ilman koneita. Tänään pelkkä virran katkeaminen saattaa tuntua elämän loppumiselta. / Antiikki 2017

Antiikki 2017 ohessa nähtiin ’Asumisen Utopiat’ -näyttely, joka toi nostalgista, mutta hyvinkin urbaania lisäväriä Habitaren tämän vuotiseen teemaan, ’Huomisen Koti’. Roy Mänttäri, näyttelyn suunnittelija, kertoi millaisia, lähes fantasiatyyppisiä suunnitelmia asumisen suhteen aikoinaan on ollut. Isoa osaa kyseisessä näyttelyssä esitti tekniikan kehitys, joka on ollut viimeisten vuosikymmenien aikana mullistavaa ja helpottanut asumisen arkea.

Kodin kerroksellisuus oli siis pinnalla ja tähän kuuluu selkeästi myös antiikilla sisustaminen ja sen arvot, joista kuultiin luentoja eri alojen ammattilaisten voimin. Tähän joukkoon kuului myös Katja Weiland-Särmälä, Antiikki & Design-lehden blogisti, joka pohti Habitarea kokonaisuutena ’Löytöretkeilijän Paratiisi’ -blogissaan ja sitä, miten se yhdistyy nykyasumiseen ns. nostalgiasisustamisen muodossa.

SIGNALS – millaisilla laseilla katsot maailmaa?

Viime vuonna tapahtuman pääsalissa ensimmäistä kertaa nähty Signals ihastutti myös tänä vuonna. Näyttely on kokemuksellinen vilkaisu tulevaisuuden trendeihin, jotka liittyvät asumiseen ja sisustamiseen sekä yhteiskunnallisiin asioihin niiden takana. Kävely Signalsin läpi, ilman sen kummempaa paneutumista, on hätkähdyttänyt väri- ja tyyliyhdistelmillään monia.

”Taukotilassa voi kirjoittaa vaikka rakkauskirjeen” / Susanna Björklund itse – Signals 2017

– Laita luurit korviin ja kuuntele musiikkia. Poimi teemaan kuuluva tuoksu nuuhkaisemalla tikkua ja täydennä kokemus katsomalla maailmaa väritetyn lasin läpi, näillä sanoilla alkoi kierros signaalien maailmaan, jonka trendianalyytikko, Susanna Björklund alusti. Hän on toinen Signals- näyttelykokonaisuuden kokoajista, muotoilija Sisse Collanderin ohella.

Kolmen aistin kokemus oli tajunnan avaava ja se valmisteli vierailijan näyttelyyn – katsomaan näkemäänsä uudenlaisin silmin / Signals 2017

Näyttely ilmentää ihmisläheisiä muutoksia ja tapahtumia ympäristössämme. Signals keskittyi nostamaan ne esiin positiivisella tavalla ja korostamaan pehmeitä arvoja. Samalla se pisti miettimään tänä päivänä tärkeiksi nousseita aiheita –  onnellisuus käsitteenä, hiljentymisen lisääntyvät tarpeet, iän ja ajan erilaiset määreet sekä sattumien summan.

Väreillä on tärkeä osa Signals -näyttelyä. Ohessa Pantone-värimallit, jotka löytyvät neljästä teemahuoneesta. Tulevaisuustutkijan mukaan värit tulevat lisääntymään, meistä tulee rohkeampia niiden käytössä, haemme yksilöllisyyttä ja aitoutta. / Signals 2017

 

Onni – Happiness

Kaikki ei ole miltä se näyttää, edes ruusunpunaisten lasien takaa. Muun muassa perimä, elinympäristö ja omat valinnat vaikuttavat siihen millainen maailmankuva meillä on. Elämä on täynnä optista harhaa – ”onko sinun lasisi puoliksi tyhjä vai täysi?” / Signals 2017

 

Offline

Meillä on kasvava tarve päästä offline-tilaan. Lepo, lukeminen ja luonnon helmassa oleilu auttaa yhdelle, toiselle vanhanajan puhdetyöt, kuten käsityöt ja halonhakkuu, toimivat edesauttajina. Hektisyys, jatkuva viritystila ei ole luonnollista ihmiselle – chill out! / Signals 2017

 

Age Less

Ikä ja aika ovat suhteellisia käsitteitä. Milloin on todellisuudessa oikea aika tehdä mitäkin ja kuka sen määrittelee? Rajat hämärtyvät, etsitään ajattomuutta. Myös tuotesuunnittelussa otetaan huomioon ikääntyvien ihmisten tarpeet ja piilotetaan ne näppäriin käytännönratkaisuihin./ Signals 2017

 

Sattuma – Coincidence

Mikä on sattuman osuus elämässä? Lottovoitto vai myös sohvan ja parinvalinta? Meidän elämiimme vaikuttavat lukemattomat ulkoiset voimat, emmekä voi poistaa sattumanvaraisten tapahtumien vyyhtiä, ainoastaan sopeutua niihin. ”Tik-tok” sanoisi  Einstein ja jatkaisi: ”yksi muuttuja vaikuttaa toiseen.” / Signals 2017

Olisi kiinnostavaa tietää, kuinka moni Habitaressa vieraillut tajusi poimineensa mukaansa myös aineetonta pääomaa ja mitä ajatuksia vierailijoille jäi käteen katalogien ja ’goody bag’ -ämpäreiden jälkeen?

Otsikon kuva: Offline-tilan varjostimet / Signals 2017